BiH

Lendo: Nadam se da ćemo Vladu FBiH imati u toku ramazana

Ustavni sud BiH i njegove odluke obavezujuće su za sve građane BiH. Prema tome, one su danas donesene kakve jesu i one za mene, za SDA, ali i sve građane, institucije nešto su što je obavezujuće i mi ćemo se tako u narednom periodu i ponašati.

Poručio je to večeras u Dnevniku D Federalne televizije potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo (SDA).

 

– Da li je trebalo na taj način donijeti ove ili neke druge odluke, zaista ne bih u to ulazio. Kad je u pitanju sudstvo, kad je u pitanju odluka visokog predstavnika, mi ćemo je poštovati. Moramo nastaviti procese i završiti koji nisu završeni na nivou FBiH – poručio je Lendo.

Ističe kako se nada da ćemo u toku mjeseca ramazana imati Vladu Federacije.

– Sve vrijeme govorim i pozivao sam da se rukovodstvo Federacije sastane da pokušamo iznaći odgovarajuća rješenja. Nažalost, ova dva člana nisu našla za shodno da razgovaramo.

Očekujem sutra, prekosutra, ovih dana da sjednemo nas troje i počnemo razgovarati o imenima lica koja trebaju da obnašaju funkciju premijera i članove Vlade FBiH – dodao je Lendo.

Navodi i da o tome on, Lidija Bradara i Igor Stojanović još nisu razgovarali.

– Ja sam pokušao da sa predsjednicom i gospodinom Igorom nađemo neko vrijeme. Oni nisu našli za shodno da sjednemo i razgovaramo, prema tome najvjerovatnije ostaje onaj njihov pravac koji nije dobar, a to je da njih dvoje sami, u okviru svojih političkih partija pokušaju sastaviti neki tim koji neće biti kompletan.

Sve vrijeme gdje sam ja upozoravao da imenovanje Vlade Federacije na taj način neće biti po Ustavu, neće imati saglasnost mene kao člana Bošnjaka – poručio je Lendo.

Pojašnjava da zajedno treba da sastave tim.

– Da mi damo saglasnost i imenujemo premijera i članove Vlade. Parlament i jedan i drugi su rekli da rukovodstvo Federacije što prije imenuje Vladu Federacije i sve vrijeme ja pokušavam da im kažem da je taj mjesec dana gdje moramo zajedno raditi.

Međutim, od tog momenta do današnjeg dana ja očekujem da počnemo da sastavljamo Vladu.

Nažalost, te političke opcije, HDZ i SDP, jednostavno ignorišu SDA, odnosno mene kao predstavnika Bošnjaka da sjednemo zajedno.

S druge strane, pokušava se cijelo vrijeme građanima i javnosti Federacije objasniti kako ja nešto blokiram i neću. Ja bih sutra da sjednemo, odedimo ko je premijer, ko su članovi Vlade, potpisao i da zaista u ineteresu građana Federacije dobijemo novu Vladu Federacije – dodao je Lendo.

Na vrh