Radeta i Jojić su, dok su bili zastupnici Skupštine Srbije, podmićivali i zastrašivali svjedoke Haškog tribunala, kako bi ih odvratili od iznošenja inkriminirajućih dokaza protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koji je naknadno osuđen za ratne zločine.

Ratni zločinac Šešelj osuđen je na dodatnih 18 mjeseci zatvora jer je u svojoj je knjizi objavio niz povjerljivih informacija, uključujući i otkrivanje identiteta nekih od svjedoka u procesu koji se pred sudom u Hagu vodio protiv njega.

Lažni svjedoci su godinama bili ozbiljan problem Haškog tribunala. Postaju sve ozbiljniji problem i u Sudu BiH jer se njihova svjedočenja uzimaju kao vjerodostojna i relevantna, te se isključivo na temelji njih donose osuđujuće, slobodno se može reći političke presude borcima i komandantima Armije RBiH.

A sve s ciljem da bi se u konačnici izjednačili agresori i branitelji, te pod svaku cijenu pokušalo dokazati da je u BiH vođen građanski rat, da je svako svakoga ubijao, da su svi činili ratne zločine. I naravno, sve ratne komandante Armije RBiH, policijski i politički vrh Bošnjaka staviti na optuženičku klupu, a potom ih i osuditi.

Osuditi bošnjačke vojne, policijske i političke prvake značilo bi za beogradsku kuhinju iz koje sve kreće, amnestiju za ratne zločince Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika, Biljanu Plavšić, Miću Stanišića, Stojana Župljanina… Bošnjaci bi tako bili krivi za rat, za ratne zločine i za genocid. A Srbi… Pa oni su se samo branili. Držali Sarajevo, Goražde, Bihać… U okruženju, “malo” uradili genocida u istočnoj Bosni, Prijedoru, Ključu… I snajperima svakodnevno ubijali Sarajlije.