Tuzlanski kanton

Lažne poruke i poziv na oružje uznemirile građane Srebrenika


Grad Srebrenik na čelu sa gradonačelnikom Adnan Bjelić osuđuje širenje lažnih poruka putem društvenih mreža. Poruku gradonačelnika Bjelića prenosimo u cjelosti:

“Grad Srebrenik, zajedno sa Civilnom Zaštitom, distancira se od lažnih poruka koje se šire putem društvenih mreža. Ove poruke, koje izazivaju uznemirenost među stanovništvom, odmah su prijavljene nadležnim organima u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Tužilaštvu TK.

Nadležni organi intenzivno rade na identifikaciji i pronalasku osoba koje stoje iza ovih lažnih poruka. Širenje dezinformacija, koje može izazvati strah i paniku među našim sugrađanima, smatramo izuzetno neodgovornim i neprihvatljivim.

Grad Srebrenik jasno poručuje da će svi oni koji se služe cyber kriminalom biti identificirani i adekvatno sankcionisani. Ovo je ozbiljan prekršaj koji će biti tretiran u skladu sa zakonom, kako bi se zaštitila sigurnost i dobrobit naših građana.

Pozivamo naše sugrađane da ne nasjedaju na lažne poruke i dezinformacije, te da se informišu putem zvaničnih kanala komunikacije. Zvanične informacije o aktivnostima grada Srebrenika bit će dostupne putem službenih stranica Grada Srebrenika, kao i putem Facebook stranice gradonačelnika grada Srebrenika.

Ova situacija naglašava važnost provjere informacija i osvješćivanje o potencijalnim rizicima koji proizlaze iz širenja lažnih vijesti putem društvenih mreža. Grad Srebrenik ostaje posvećen zaštiti svojih građana i osiguravanju transparentne i pouzdane komunikacije u svim situacijama”

 

azrazna.ba

Na vrh