BiH

LAŽ JE SRPSKI DRŽAVNI INTERES Dok Dodik govori: Godišnjica ‘Oluje’ ilustrovana progonom Bošnjaka iz Žepe!

Dobrica Ćosić davno je izgovorio da je “laž srpski državni interes“.

„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“

I nema dileme da na ovoj matrici političari kako u Srbiji, tako i u Republici srpskoj djeluju godinama, pa društvene mreže vrve od fotografija obilježavanja Oluje i progona Srba.

Naime, objavljena je fotografija Milorada Dodika za govornicom u Prijedoru, a iza njega na ekranu prikazana je žena s bebom. Prema tvrdnjama dobro upućenih na fotografiji je Bošnjakinja koja je prognana iz Žepe. Inače, fotografiju je zabilježio AFP-ov fotograf.

 

„Kakve veze s Olujom ima slika iza gospodina nastala tokom deportacije Bošnjaka iz Žepe na kojoj se nalazi gospođa Sabina Mujkić sa bebom u rukama“, objava je na Facebooku.

Podsjećamo da je u Prijedoru na obilježavanju godišnjice prisustvovao i vrh iz Srbije na čelu sa Aleksadnrom Vučićem, predsjednikom Srbije.

Inače, ovogodišnje održavanje u Prijedoru, umjesto u Srbiji, praćeno je oštrim kritikama, jer je u tom gradu u proteklom ratu ubijeno više od 3.000 Bošnjaka i Hrvata.

Podsjećamo da su organizatori tražili i da se ne uči ezan za ikindiju i akšam namaz, a što na kraju nije ispoštovano, a napismeno ovakav zahtjev nije ni stigao, već je MUP Rs-a tražio od imama da zbog sigurnosti ne puštaju ezan na razglas!

 

Nermina Mujkić, beba sa fotografije nastale 1995. godine u Žepi, potvrdila je za Istragu da su ona i njena majka Sabina na fotografiji koju su vlasti Rs-a i Srbije koristile prilikom obilježavanja godišnjice Oluje.

Naime, objavljena je fotografija Milorada Dodika za govornicom u Prijedoru, a iza njega na ekranu prikazana je žena s bebom. Nije trebalo dugo vremena da dobro upućeni na fotografiji prepoznaju Bošnjakinju koja je prognana iz Žepe.

 

Nermina Mujkić sa majkom Sabinom danas.

Na vrh