Kult(ura)

Laura Barna u Tuzli

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ u Tuzli organizuje povodom 145 godina od rođenja Isidore Sekulić predavanje uz projekciju dokumentarnog filma „Isidora“.

O Isidori Sekulić govoriće Laura Barna, književnica iz Beograda.

Laura Barna je pripovjedač, romansijer i esejista, objavljuje i stručne radove iz istorije umjetnosti od 1995. godine. Njene priče i eseji zastupljeni su u mnogim antologijama, zbornicima i almanasima, koje su prevedene na engleski, mađarski, slovački i poljski jezik. Član je Udruženja književnika Srbije,  Upravnog odbora Fonda “Isidora Sekulić”, i autor je projekta “Isidora nas sluša”, koji traje već trinaest godina.

Veliki dio svog stvaralaštva Laura Barna, posvetila je Isidori Sekulić, a posebno se izdvaja romansirana biografija o čuvenoj književnici pod nazivom “Moja poslednja glavobolja”, za koju je dobila nagrade “Branko Ćopić” i “Dimitrije Mitrinović” i bila u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

 

Objavljene knjige:

Eseji: Umetnost nema definiciju („Unus Mundus“, Niš, 2007).

Romani: Protovir, arheološki roman o preistorijskom lokalitetu Lepenski Vir (Ars Libri, Beograd i Besjeda, Banja Luka, 2003); Nevolje gospodina T. ili suteren (Narodna knjiga, Beograd, 2005); Crno telo, roman o Lazi Kostiću (Dereta, Beograd, 2007; drugo prerađeno izdanje, Zavod za udžbenike, Beograd, 2010); Moja poslednja glavobolja, roman o Isidori Sekulić (Zavod za udžbenike, Beograd, 2008; 2012), roman je ušao u najuži izbor za NIN-ovu nagradu za 2008. godinu; Četiri elementa, roman za djecu i omladinu (Zavod za udžbenike, Beograd, 2009);Sanatorijum pod belim (Dereta, Beograd, 2009); Đorđoneova kletva, roman o začetku i širenju renesansne umjetnosti (Zavod za udžbenike, Beograd, 2011); Pad klavira, roman o akademiku i istoričaru religije Veselinu Čajkanoviću (Zavod za udžbenike, Beograd, 2013); Crveni presek, roman o začetniku srpskog impresionizma, slikaru Kosti Miličeviću (Službeni glasnik, 2015); Jugo uvek okreće na buru (Laguna, 2018); Sve moje sestre (Dereta, 2021).

Knjige priča: Dijalog o kamenu, arheološke priče o najznačajnijim srpskim i evropskim lokalitetima (Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ i Projekat „Rastko“, 2008); Tamo neka zanimanja (Ars Libri, Beograd i Besjeda, Banja Luka, 2010); Muzej ne radi (Zadužbina Vladete Jerotića i Ars Libri, 2020).

Roman Crveni presek (2015) preveden je na mađarski jezik.

 

 

Dom književnosti, petak 4. novembar 2022. u 19.00. Ulaz slobodan.

Na vrh