Aktuelno

Kuleba: Rusija nije na poziciji uspostave primirja, traži od Ukrajine predaju

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dimtro Kuleba izjavio je nakon sastanka sa ruskim ministrom vanjskih poslova da Rusija nije na poziciji uspostave primirja već traži predaju od Ukrajine.

– Nema napretka u prekidu vatre jer ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nije bio ovlašten raspravljati o tom pitanju – rekao je Kuleba, javlja Anadolu Agency (AA).

Ukrajinski ministar vanjskih poslova kaže da su se s ruskom stranom dogovorili o nastavku napora u traženju rješenja za humanitarnu situaciju na terenu.

– Ne možemo zaustaviti rat, nećemo to moći učiniti osim ako Rusija to ne želi – rekao je on.

 

Ukrajinski ministar vanjskih poslova kaže da NATO nije spreman djelovati kolektivno, dodajući da su do sada ukrajinska vojska i ukrajinski narod osiguravali sigurnost svoje zemlje.

Osnovna poruka Lavrova bila je da će Moskva nastaviti agresiju dok Ukrajina ne popusti njihovim zahtjevima, kaže ukrajinski ministar vanjskih poslova.

– Došao sam ovdje kao ministar vanjskih poslova Ukrajine s ovlastima za donošenje odluka u potrazi za rješenjima, dok je Lavrov došao samo slušati – izjavio je Kuleba nakon sastanka u Antaliji.

Na vrh