Tuzlanski kanton

KUD Puračić gostovao na dječijem festivalu u gradu Edirne Turska

Nakon dvogodišnje pauze uzrokovane COVID-om KUD “Puračić” je na poziv Načelnika općine Edirne gospodina Redžepa Gurkana, u vremenu od 20-26.aprila 2022.godine, uzeo učešće na Internacionalnom dječijem festival folklora i nauke u gradu Edirne Turska. BIla je je ovo još jedna prilika da naši mladi članovi na najljepši način predstave Bosnu i Hercegovinu. Prije polaska su realizovane intenzivne pripreme za festival, što je polučilo odličnim predstavljanjima tokom festival.

 

Prvog dana (22.aprila) Festival je započeo svečanim defileom ulicama Edirna u kome su naša djeca dobila čast da nose zastave domaćina i baner festival, uslijedio je programa otvaranje festivala na centralnoj pozornici gdje smo se predstavili Banjalučkim igrama. Drugog dana (23.aprila) koji se u Turskoj obilježava kao “Dan djeteta” realizovan je novi nastup gdje su naši “mališani” pokazali da su stasali u velike igrače i predstavili su “Muslimanske svadbene običaje” što je oduševilo brojnu publiku na centralnom trgu.

Aktivnosti Trećeg dana (24.aprila) su realizovane u Edirne Šumskom gradu – inače zaštićenom području prirode, realizovan je kombinovani program pjesme, ige i prezentacija naučnih dostignuća sa Univerziteta Trakiya. Koncert smo otvorili uz nastup muzičke sekcije i izvedbu nekoliko pjesama, a potom je folklor odigrao “Igre iz Sarajevskog polja”. Uz publiku iz Edirna tu je bio i veliki broj naših prijatelja iz općine Havsa sa kojima imamo dugogodišnju saradnju i koji su maksuz došli da se vide sa nama i proprate naše nastupe.

 

U pauzama između nastupa vrijeme je iskorišteno da se upozna ovaj prelijepi grad, a gostoprimljivi domaćini su se maksimalno potrudili da naš boravak u Edirne učine što ljepšim. Na povratku kući iskoristili smo vrijeme da sa djecom posjetimo istorijsku jezgru Sofije-glavnog grada Bugarske.

Na festival je putovalo ukupno 29 članova KUD-a od čega 23 djece od 11 do 14 godina starosti.

Na festival su uz domaćine iz Turske i KUD Puračić učestvovali dječiji ansambli iz: Bugarske, Rumunije, Moldavije, Gruzije i Kirgistana.

 

KUD Puračić se zahvaljuje Načelniku Redžepu Gurkanu na pozivu i gostoprimstvu koje su nam pružili i časti koju su nam ukazali tokom festival, brojnim članovima organizacionog odbora koji su nam cjelodnevno bili na usluzi i pomoći među kojima su: bivši načelnik općine Havsa gospodin Oguz Tekin, gospodin Gurkan Guzelharcan, gospodin Galip Dere kao i mladim članovima njihovog folklornog ansambla koji su bili naši vodiči.

Zahvaljujemo se firmi FEN BH doo Puračić koja je podržala naše gostovanje, laboratoriji ESO-LAB Lukavac koji je obezbijedio besplatne antigen testove za naše članove, kompaniji KOMBAX doo i roditeljima naše djece koji su finasirali troškove puta na festival. Zahvaljujemo se i turističkoj agenciji Kalabria Turs i njenim vozačima na profesionalno odnosu da naši članovi bezbjedno, udobno i na vrijeme stignu na sve lokacije i vrate se kući.

 

Na žalost sa brojinih drugih adresa na koje smo uputili zahtjeve za podršku odlaska djece na festival nije bilo čak ni odgovora, a kamoli pomoći.


Komentari
Na vrh