Aktuelno

Kršćanski praznik “Svi sveti” obilježen u Tuzli (VIDEO)

Kršćani širom zemlje i svijeta danas obilježavaju praznik „Svi sveti“, slaveći ljude koji su živjeli ispravno, u skladu sa Božjim zapovijedima, a nisu proglašeni svecima. Na ovaj dan vjernici pale svijeće i polažu cvijeće na grobljima, prisjećajući se najmilijih i moleći Boga za njihov spas. Vjernici iz Tuzle su obišli katoličko groblje Borić, nakon čega je služena misa.

– Sveti su svi oni koji se drže božjih zakona i koji žive ispravno po svojoj vlastitoj savjesti – kazao je fra Josip Zvonimir Bošnjaković.

Gvardijan franjevačkog samostana Svetog Petra i Pavla fra Mario Divković kazao je da su Crkva i kršćani odabrali jedan dan u godini da proslave sve one koji nisu uzneseni na oltar svetosti.

– Mnogo je onih koji su kroz povijest živjeli i umrli žrtvujući sebe zbog drugog čovjeka i Boga – kazao je Divković.

Na Dan svih svetih tradicionalno se obilaze grobovi najmilijih. Prema vjerovanju, paljenje svijeća donosi toplinu i svjetlost umrlima, te pomaže da u mraku duša pronađe svoj put.

Ljiljana Magajne je rekla da je ovaj dan poseban dan za nju, te da ga i osjeća posebno u duši i srcu.

– Tada najviše razmišljam o onima koji nisu sa mnom, prijateljima i dragim osobama. Sjetim se svih. Upalim svijeće, donesem cvijeće i pomolim se – naglasila je Ružica Martinović.

Katolici 2. novembra obilježavaju Dušni dan, također uz običaje paljenja svijeća, polaganja vijenaca i molitve za duše svojih pokojnika.

Na vrh