Komentari

Kovačević: Konsocijacija nije moguća u Bosni i Hercegovini

Na sesiji asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 govorio je Slaven Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i apelant pred Europskim sudom za ljudska prava koji je dobio presudu, prema kojoj država Bosna i Hercegovina diskriminiše svoje građane.

Slaven Kovačević je pričao o modelu uređenja Bosne i Hercegovine, a njegovo izlaganje prenosimo u cijelosti:

“Postoje danas i oni koji tvrde da je Bosna i Hercegovina, odnosno njen politički sistem uređen na principima konsocijacije, što je apsolutno netačno. Po njima, u Bosni i Hercegovini postoji balansirana raspodjela političke moći između etničkih grupa, koje se nazivaju konstituentni narodi i po njima to je pokazatelj postojanja konsocijacije.

Oni se čak pozivaju i na postojanje etničkog veta ili kako se to još pogrešnije naziva „vitalni nacionalni interes“ što je njima neka potvrda postojanja konsocijacijske demokratije. Sve je to apsolutno netačno i veoma lako demaskirati kontra-argumentima. Ako znamo da konsocijacijska demokracija ima svoja 4 temeljna principa, gdje je prvi postojanje Velike koalicije, onda ti veliki zagovornici konsocijacije trebaju znati da u stvaranju Velikih koalicija učestvuju političke stranke koje imaju suprotna ideološka gledišta, a nikako ne učestvuju etničke zajednice ili konstituenti narodi, kako ih ovdje nazivamo.

Raspodjela političke moću unutar konsocijacije vrši se između aktera u političkom sistemu, a nikako između etničkih zajednica. Neki čak navode primjer političkog sistema Belgije, u kojem ne postoji konsocijacija, ali oni misle da postoji i nude je kao rješenje za Bosnu i Hercegovinu. To je sa teorijskog stanovišta i praktične primjene takav apsurd, ali oni posežu za manipulacijom kako bi uvjerili najširu javnost u ispravnost takvog prijedloga, računajući na to da najšira javnost nema dovoljno znanja o tome šta je zapravo konsocijacija.

Pitamo te i takve, znaju li da u Belgiji ne postoji konsocijacija, da je ministrica vanjskih poslova Belgije etnička Alžirka, odnosno nije ni Flamanka ni Valonka ni Njemica, da bi oni imali potvrdu svojih ideja. Osim toga, znaju li ti zagovornici konsocijacije da se u Belgiji vode rasprave o ukidanju dvodomnog sistema ili tog gornjeg toma koji je izvor blokada i nefunkcionalnosti, kao što je to i kod nas slučaj radi postojanja Doma naroda.

Osim toga, znaju li ti zagovornici konsocijacije da je ona temeljena na proporcionalnoj raspodjeli političke moći, odnosno da se broj mandata i funkcija izvodi proporcionalno, a ne kroz paritet kao što je to slučaj u Bosni i Hercegovini. Dakle, konsocijacija nije moguća u Bosni i Hercegovini, niti ona sada postoji, ona je samo nemušta želja onih etno-nacionalista koji kroz manipulaciju najšire javnosti nastoje sebi obezbijediti političke pozicije kroz jačanje etničkih podjela u zemlji.

Konsocijacija je suprotnost ideji liberalne demokracije kojoj težimo zarad euro-atlantskih integracija. Zato biramo demokraciju i odbacujemo konsocijaciju kao ideju.

I na kraju, u vezi zahtjeva prema Velikom vijeću u vezi presude “Kovačević”. Poruka koju država Bosna i Hercegovina šalje prema internacionalnoj zajednici je da ona osporava utvrđenu diskriminaciju i narušavanje ljudskih prava jer očito neko želi zadržati postojeću diskriminaciju i kršenje ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Čak su, izgleda, pojedini bili spremni kršiti zakon samo da bi osporili presudu Europskog suda za ljudska prava kojim je utvrđena diskriminacija i kršenje ljudskih prava. U tome se pridružio i Visoki predstavnik čiji je retorika potpuno identična retorici kadrova HDZ-a što otvara pitanje njegove objektivnosti, odnosno vidne pristrasnosti.

Bez obzira, svoju ću borbu nastaviti uz podršku svih onih koji su aktivno, jasno i nedvosmisleno podržali moje napore i presudu “Kovačević” kojima sam jako zahvalan.

Na vrh