Sport

Košarkaški karavan „START with Love, START with Basketball“ seli se u Banja Luku

Udruženje za sport, edukaciju i rekreaciju START, nakon organizacije prvog košarkaškog vikenda koji je u martu održan u Gračanici, realizaciju jedinstvenog projekta u BiH pod nazivom „START with Love, START with Basketball“,  a koji  je omogućila Američka Ambasada u Sarajevu kao generalni pokrovitelj, nastavlja košarkaškim vikendom u Banja Luci.

Na košarkaškom vikendu u Banja Luci , učestvovat će oko 40 djevojčica iz Banja Luke, Gračanice i Srebrenika, koje će odigrati košarkaške utakmice u miksanim ekipama, što znači da će u svakoj ekipi učestvovati po nekoliko igračica iz sva tri grada.

-Već nakon prvog druženja u Gračanici djevojčice su stekle nova prijateljstva, što je najveći benifit ovog projekta. Tek nakon toga je rad na usavršavanju njihovih košarkaških vještina. Djeca će imati priliku da u izmiksanim ekipama, tako što će iz svakog grada po nekoliko djevojčica formirati po jednu ekipu, odigrati dvije košarkaške utakmice, te učestvovati u drugim zanimljivim takmičenjima i radionicama – istaka je koordinatorica projekta Azra Bećirović, proslavljena bh. košarkašica i nekadašnja bh. reprezentativka.

Projekat za cilj ima okupiti sto veći broj djece, koja bi kroz košarkaške turnire, radionice i takmičenja, dodatno zavolila sport i košarku, ali što je važnije od toga stekla i brojne prijatelja iz drugih bh. gradova.

Sva  ova djeca dolaze iz različitih kulturalnih, religijskih i ekonomskih sredina, te susreti i igranje u novim timovima i sa novim suigračima, svakom djetetu razvija osjećaj prijateljstva i tolerancije stvarajući tako navike suživota, uvažavanja, saradnje i ljubavi.

Turnir u Banja Luci  se 18. i 19. 05. 2019. igra u dvorani Trend, a počinje u subotu u 12.00 sati. Završni turnir je 25. i 26. maja 2019. godine u Srebreniku.

Na vrh