Business

Košarac sa predstavnicima Privredne komore FBiH: Omogućiti izvoz peleta u roku od 60 dana

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu predstavnike Privredne komore Federacije BiH, sa kojima je razgovarao o aktuelnim privrednim temama i stanju u komorskom sistemu u BiH.

 

 

Košarac je informisao predstavnike Privredne komore FBiH da je uputio Savjetu ministara BiH prijedlog odluke o izmjenama odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta.

Istakao je da je prijedlog te odluke izrađen na osnovu zaključka Vlade Republike Srpske, koja je od Savjeta ministara BiH zatražila da se domaćim proizvođačima dozvoli izvoz peleta na inostrana tržišta u periodu od 60 dana.

Košarac je rekao da je prijedlog o ukidanju zabrane izvoza peleta podržala i Područna privredna komora Banjaluka, uvažavajući zahtjeve privredne zajednice i činjenicu da je potražnja smanjena jer su zadovoljene potrebe domaćeg tržišta za ovom sirovinom.

– Smatramo da je riječ o opravdanom zahtjevu, jer želimo da izađemo u suret potrebama privredne zajednice. Stoga smo opredijeljeni da izmijenimo odluku o zabrani izvoza peleta na način da kompanijama koje se bave spoljnotrgovinskim prometom omogućimo da u roku od 60 dana realizuju ugovorene poslove u inostranstvu – poručio je Košarac.

Naglasio je da će se, nakon isteka pomenutog roka, ići u pravcu uvođenja izvoznih ograničenja na način da privredni subjekti mogu izvesti do jedne polovine proizvedenog peleta i orgijevnog drveta.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnosti produženja važenja Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila, budući da rok primjene ove odluke ističe 31. decembra 2022. godine.

Košarac i predstavnici Privredne komore FBiH zajednički su ocijenili da je potrebno definisati standarde i usvojiti odluku o kvalitetu naftnih tečnih goriva, budući da je to jedan od uslova za članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o stanju u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, te naglasili potrebu unapređenja komorskog sistema u BiH, saopćeno je iz MVTEOBiH.

Na vrh