Sport

„Korijeni znanja su gorki, ali su plodovi slatki.“ – Juniori Gradine iz Srebrenika pred ostvarenjem povijesnog čina

Srebrenik je oduvijek važio kao sportski grad u kojemu posebno mjesto zauzima OFK Gradina Srebrenik s povijesnom tradicijom. Od osnivanja 1953 godine,  OFK Gradina je najveći uspjeh postigla u sezoni 1994/95 plasmanom u tzv. Prvu ligu RBiH, da bi nakon reorganizacije takmičenja 2001/02 ispala u niži rang zbog čega dolazi do osipanja igračkog kadra. Trenutno se takmiči u Drugoj ligi FBiH – Sjever od sezone 2008/09 i takmičarsku sezonu 2017/18 završila kao vice prvak sa 54 osvojena boda.

Zahvaljujući nekolicini, prije svega entuzijasta, OFK Gradina Srebrenik ima i svoj omladinski pogon, najuspješniji su Juniori koji se takmiče u Omladinskoj ligi FBiH, te su  zasluženo finalisti kvalifikacija za Premijer ligu BiH, kada će u Travniku na stadionu „Pirota“ odmjeriti snage 25.06.2018. godine u 16:00 sati s domaćinom NK Travnik.

Zahvaljujući treneru juniora OFK Gradina iz Srebrenika Samiru Adanaliću koji je kroz takmičarsku sezonu znalački vodio ove golobrade mladiće do povijesnog uspjeha i bez izgubljene i neriješene utakmice ostvarili ubjedljivo prvo mjesto sa 29 bodova i fenomenalnom gol razlikom 122:15. Prvi strijelac ekipe je Mustafić sa 32 zgoditka, dok vrijedi napomenuti da je povremeno nastupajući i za seniorski tim Gradine postigao 16 golova. Pored Mustafića, posebnu pozornost zaslužuje korpulentni stoper i najmlađi takmičar Omladinske lige FBiH, Marijanović, koji kao kadet igra u prvom timu juniora Gradine, pravovremeno je Adanalić prepoznao njegove kvalitete i sada je jedan od ključnih igrača.

Marijanović

Vjerujemo da će ovi golobradi šampioni, juniori Gradine smoći snage i znanja te u susretu sa vršnjacima NK Travnik u ponedjeljak potvrditi svoju kvalitetu i zlatnim slovima upisati povijesni uspjeh plasmanom u Omladinsku Premijer ligu BiH. A, oni to mogu, ostavit će srce na terenu uz nesebičnu podršku ljubitelja nogometa Srebrenika u kojemu je zavladala nogometna euforija, zbog čega se očekuje da će ih bodriti nekoliko stotina najvatrenijih navijača OFK Gradina.

Da je Srebrenik i njegova okolica oduvijek bio izvor nogometnih talenata potvrđuje činjenica da su u OFK Gradina stasali vrsni sportaši i sportski djelatnici, među kojima su:

Vedin Musić, Omer Joldić, Samir Bekrić, Nedžad Bajrović, Suad Jašarević, Matija Katanec, Nermin Huseinbašić, Alen Turbić, Jasmin Moranjkić, Ibrahim Škahić, Damir Zukić i Nikola Bala.

 

„Korijeni znanja su gorki, ali su plodovi slatki.“ To znaju i juniori Gradine na čelu s trenerom Adanalićem, zbog čega će pobjedom u Travniku nastojati svom gradu podariti još jednu krunu zlata vrijednu. Srebrenik to uistinu zaslužuje.

 

Anto Šimić Čiko

Na vrh