Politika

Kopredsjednik Evropskih liberala o evropskom putu BiH: Hitno provesti neophodne reforme

Nakon razgovora s predsjednikom Naše stranke Edinom Fortom, oglasio se Ilhan Kyuchyuk, kopredsjednik Evropskih liberala (ALDE), treće političke snage u Evropskom parlamentu, u kojem je i sam zastupnik:

“ALDE pozdravlja odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom kao i neumoran rad naše Naše stranke, članice ALDE-a i najevropskije stranke u BiH, na proširenju evropske perspektive za Bosnu i Hercegovinu.

Evropski liberali dugogodišnji su zagovornici pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, a naša predanost evropskim integracijama ponovno je potvrđena u našem programu za nadolazeće evropske izbore.

Od vitalnog je značaja da svi sudionici političkog života u BiH idu u istom smjeru kako bi se mogao postići napredak i izvući veća korist iz tako važnog političkog trenutka kakvo je otvaranje pregovora o pristupanju.

Zato osuđujemo pokušaje svih koji žele naštetiti evropskoj perspektivi BiHonih koji potiču krize kod kuće, a zatim u inostranstvu pokušavaju djelovati državnički.

Željeli bismo podsjetiti gospodina Dodika da je jedna od glavnih prepreka napretku nedostatak reformi u Republici Srpskoj koje su potrebne za deblokadu pregovora, te ga zato pozivamo, ako istinski vjeruje u evropsku perspektivu BiH ako je predan razvoju i miru, da osigura provedbu neophodnih reformi bez daljnjeg odgađanja.

Kao Evropski liberali radujemo se nastavku saradnje s Našom strankom i pozdravljamo volju političara i članova Naše stranke da pomognu u nadolazećoj kampanji za evropske izbore kako bismo imali još veću zastupljenost u sljedećem sazivu Evropskog parlamenta.”

Na vrh