Kult(ura)

Koncert pijaniste Bartolomeja Stankovića povodom 90 godina od rođenja kompozitora Vojina Komadine

Čast i zadovoljstvo nam je pozvati vas na koncert povodom obilježavanja 90 godina od rođenja uglednog kompozitora savremene muzike, Vojina Komadine, koji će biti održan u srijedu, 22.11.2023.godine u 19:30 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla. Bogat i stilski raznolik opus kompozitora Vojina Komadine predstavit će pijasnit Bartolomej Stanković, vanredni profesor i rukovodilac Katedre za klavir na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Osim djela za klavir Vojina Komadine, na programu koncerta će biti izvedena i djela njegovih učenika, kompozitora Asima Horozića i Vojislava Ivanovića, kao i svjetska praizvedba Toccate in C za klavir, kompozitora mlađe generacije, Miralema Mejremića.

Kompozitor akademik Vojin Komadina, rođen je 08. novembra 1933. Godine u Karlovcu, kao treći sin u uglednoj građanskoj porodici. Školovao se u Beogradu (Muzička škola „Stanković“), gdje je započeo i studij kompozicije na Fakultetu muzičkih umetnosti (FMU). Diplomirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u razredu Božidara Trudića. Duži niz godina djelovao je kao profesor Harmonije i drugih stručnih predmeta u Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli, ali ostvario i veoma uspješno saradnju sa Pionirskim pozorištem, KUD-om „Mitar Trifunović-Učo“, kao i Narodnim pozorištem u Tuzli. Bio je dobitnik velikog broja uglednih nagrada i priznanja. Predavao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, kao i u Podgorici (Cetinju), a bio je i prvi dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Ostvario je bogat kompozitorski opus od preko 200 djela, koji obuhvata različita muzička područja kao što su muzika za djecu, instrumentalna, vokalna i muzika za orkestre, elektroakustička muzika, kao i scenska muzika. Jedno od njegovih najpoznatijih djela je „Refrain IV – Nijemo glamočko kolo“ (1975) za klavir, posvećeno doajenu hrvatskog pijanizma, profesoru emeritusu Vladimiru Krpanu. Odgojio je niz uspješnih i u svijetu cijenjenih kompozitora nove generacije, a jedan od njih je i nedavno preminuli kompozitor Asim Horozić.

Vojin Komadina je preminuo 09. februara 1997. godine u Beogradu. Od 2017. godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu održava se manifestacija „Dani Vojina Komadine“, a od 2019. godine i naučni skup SITUMS („Savremeno i tradicionalno u muzičkom stvaralaštvu), na kojem je jedna od sesija posvećena životu i djelu Vojina Komadine.

Više informacija o uglednom kompozitoru na: http://www.vojinkomadina.com,
www.dvk.mak.ues.rs.ba.

Na vrh