Eventi

Koncert klavirskog dua „Balkanik“ u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli

U Međunarodnoj galeriji portreta, 16. marta 2024. godine (subota), u 18.00 časova, biće održan koncert klavirskog dua BALKANIK – Jasna Đurović i Marija Gođevac u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ u Tuzli.

Program:
Volfgang Amadeus Mocart
Sonata za klavir četvoroučno u Ce–duru, KV 521
Allegro
Andante
Allegretto

Valerij Gavrilin
Ciklus Skice za klavir četvororučno (izbor)
Satić
U snovima
Valcer

Moris Ravel
Moja majka guska za klavir četvororučno
Uspavana lepotica
Palčić
Carica pagoda
Lepotica i zver
Vilinski vrt

 

Ulaz slobodan.

Jasna Đurović je rođena u Banjaluci gdje je završila osnovno muzičko obrazovanje u Muzičkoj školi „Vlado Milošević“ u klasi prof. Branke Kuzmanović, a srednju muzičku školu u Zemunu u Muzičkoj školi „Kosta Manojlović“ u klasi prof. Tanje Jablanović. Diplomirala je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci (odsjek-klavir ) u klasi renomirane prof. Nevene Popović.

Nastupala je kao solista i u kamernim sastavima u toku studija. Snimala je djela Edvarda Griga i Sergeja Rahmanjinova za potrebe Radio Televizije Republike Srpske. Bila je stipendista Fonda „Petar Kočić“ čije se stipendije dodjeljuju studentima sa najvišim prosjekom ocjena, te nevladine organizacije „WUS Austria“ iz Austrije koja dodjeljuje stipendije najuspješnijim studentima.

Premijerno je izvodila djela srpskog kompozitora Konstantina Babića u Banjaluci sa kojim je sarađivala u toku studija. Bila je polufinalista pijanističkog takmičenja „Grand Koncerteum“ u Atini u disciplini klavirski duo. Ostvarila je saradnju sa mnogim pijanistima sa kojima je nastupala u kamernim sastavima, sa posebnim akcentom na nastupe klavirskog dua. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod eminentnih pijanista kao što su Nevena Popović, Nataša Veljković, Aleksandar Serdar, Arbo Valdma, Maria Nemcova, Vladimir Milošević…

Bavi se klavirskom pedagogijom. Njeni učenici su dobitnici mnogobrojnih nagrada i priznanja kako u zemlji tako i u inostranstvu. Sarađuje sa mnogim pijanistima i klavirskim pedagozima iz zemlje i regiona. Idejni je nosilac i jedan od osnivača prvog pijanističkog takmičenja u BiH „Banjalučki bijenale“. Bila je član žirija na pijanističkim takmičenjima u Banjaluci, Bijeljini, Prijedoru, Beogradu, Kragujevcu, Šapcu, Smederevskoj Palanci, Smederevu, Istočnom Sarajevu i Brčkom. Aktivno vodi pijanističke radionice za mlade pijaniste pod nazivom „VIVA LA MUSICA“ u saradnji sa Banskim dvorom u Banjaluci. Ostvarila je niz zapaženih nastupa kao solista i u klavirskom duu sa kolegama iz Beograda. Aktivno sarađuje sa pijanistkinjom i profesorkom klavira Marijom Gođevac sa kojom je osnovala pijanistički duo „Balkanik“. Trenutno je zaposlena kao profesor klavira i kamerne muzike u Umjetničkoj školi „Vlado Milošević“ u Banjaluci.

*

 

 

Marija Gođevac  je započela svoj muzički put sa pet godina u klasi prof. Miroslave Lili Petrović, a nosilac je brojnih specijalnih prvih prestižnih nagrada u zemlji i inostranstvu.

 

Specijalizirala je klavir na FMU u Beogradu u klasi prof.Ninoslava Živkovića. Bila je predstavnik Srbije na Evrovizijskom takmičenju u Beču. Nastupila je na „International Week“ projektu u Gracu sa simfonijskim orkestrom interpretirajući Koncert za klavir i orkestar KV 467 V. A. Mocarta.

Nastupila je na projektu „Forty Fingers“ koji je održan u Rimu 2009. godine, a podržan je od strane Ambasade Italije. Nastupala je u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Holadniji, Italiji, Francuskoj i Rusiji. Aktivno učestvuje na međunarodnim projektima i fesitavalima kamerne muzike. Nosilac je prve nagrade Internacionalnog muzičkog takmičenja u Moskvi, gdje je nastupila u okviru kamernog sastava „BG – Piano“ duo sa kojim je održala uspješan koncert. Dobitnik je prve nagrade na „Danubius Talents“ sa kamernim „BG – Piano“ duom u Budimpešti. Zbog svog entuzijazma i velike ljubavi i rada sa djecom dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada iz oblasti klavirske pedagogije.

Usavršavala se kod eminentnih klavirskih pedagoga kao što su Sergio Pertikaroli, Emil Gililov, Andras Shiff, Natalija Trull i Oleg Polianski. Sarađuje sa pijanistkinjom i profesicom klavira iz Banjaluke Jasnom Đurović sa kojom je osnovala pijanistički duo pod nazivom „Balkanik“. Zaposlena je kao korepetitor i profesor klavira u Muzičkoj školi „Davorin Jenko“ u Beogradu.

Na vrh