Kult(ura)

Koncert Ansambla “Flutete” u Tuzli, 22. oktobra u 19

TUZLA – MEĐUNARODNA GALERIJA PORTRETA – SUBOTA, 22. OKTOBAR 2022. – 19:00h

 

ANSAMBL „FLUTETE“ je osnovan u februaru 2014.g.

Za osam godina postojanja publika je ovaj ansambl upoznala kroz muziciranje u raznim formacijama (duet, trio, kvartet) uz korištenje skoro svih vrsta flauta (pikolo, standardna flauta, alt i bas) kao i sviranje tradicionalnih i modernih tehnika te interpretaciju raznih stilova (klasična muzika, džez, filmska muzika..).

 

Ansambl je do sada ostvario preko stotinu koncerata u zemlji i inostranstvu. Interpretacije Fluteta su se našle na CD-u izdatom od strane FIMU festivala na kojem su Flutete i nastupale 2017.g. predstavivši se kao kvartet francuskoj publici kroz tri cjelovečernja koncerta. Takođe u formaciji kvarteta predstavile su se i ruskoj publici na manifestaciji „Dani Republike Srpske u Sankt Peterburgu“ gdje su održale seriju cjelovečernjih koncerata 2018.g.

 

Snimale su audio- video materijal za RTRS u produkciji „Koncept“ gdje su predstavile sve stilove koje izvode sa po jednom kompozicijom.

 

Mnogi kompozitori stvaraju djela posvećujući ih Flutetama. Za jedno od dijela (“Sukkei-en kara Shibuya”, Nikolai Brücher, Njemačka) je snimljen i video spot. Sarađuju i sa domaćim kompozitorima (D. Mastikosa i H.Muhić) kao i sa kompozitorima iz zemalja okruženja (Lj.Nikolić, S.Nešić, Đ.Marković) koji su tokom ove godine stvorili muziku za trio Fluteti – dvije flaute i klavir.

 

Na flautama muziciraju Marija Pilipović i Sunčica Lončar, a na klaviru Dejan Janković.

Na vrh