BiH

Konaković traži od Komšića i Bećirovića da smijene ambasadora BiH u Srbiji Aleksandra Vranješ

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković pozvao je članove Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića da smijene ambasadora Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Aleksandra Vranješa po hitnom postupku, nakon skandalozne izjave zbog koje je dospio u žižu javnosti.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović zatražili su ranije danas od Ministarstva vanjskih poslova BiH da hitno pozove ambasadora na konsultacije povodom njegove izjave – iskazivanja zahvalnosti direktoru BIA-e Aleksandru Vulinu zbog davanja stipendije dvjema studenticama, koje su veličale presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

“Vidio sam danas u medijima da su članovi Predsjedništva BiH Bećirović i Komšić poslali dopis Ministarstvu vanjskih poslova BiH, koji je kasno popodne stigao u Ministarstvo te da se od nas, zapravo, traži da pozovemo na konsultacije ambasadora Vranješa”, potvrdio je Konaković.

Dodao je kako je Ministarstvo ostvarilo kontakte te da se ambasador Vranješ oglasio i odbio dolazak u centralu u Sarajevu i bilo kakve razgovore, podsjećajući kako su se slično ponašali i prethodnici, ambasadori koji su imenovani kao kadrovi koje imenuje član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Konaković u tom kontekstu ističe kako su Komšić i Bećirović mogli lično pozvati ambasadora Vranješa, navodeći kako oni kao članovi Predsjedništva BiH imaju pravo da pozovu na konsultacije.

“Članovi Predsjedništva su i do sada zvali amabasadore na razgovore/konsultacije i Ministarstvo vanjskih poslova u tom smislu služi samo za tehničku podršku”, kaže ministar vanjskih poslova BiH.

Kazao je kako taj dopis, zapravo, nije ni bio potreban, poručivši kako predlaže da članovi Predsjedništva Bećirović i Komšić smijene ambasadora Vranješa po hitnom postupku.

“Podsjećam da je riječ o osobi, koja je i ranije imala slične izjave. Glasali su za njegov izbor i, budući da Ministarstvo vanjskih poslova BiH nema nikakve nadležnosti kada je riječ o sankcijama prema ambasdorima, to mogu jedino članovi Predsjedništva kao kolektivni organ”, poručio je Konaković.

 

Vranješ je odbio doći u Sarajevo nakon konsultacija sa članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović. Nešto kasnije fotografiju sa Vranješom objavio je Milorad Dodik uz opasku da se njemu Vranješ odazvao.

Na vrh