BiH

Konaković: Nepihvatljivo nam je da Schmidt proglasi Vladu FBiH, rješenje može biti samo dugoročno

Predsjednik Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković kazao je da je odgovor za formiranje Vlade FBiH u rukama Christiana Schmidta.

“On je sada potpuno zaštitio etničko. U BiH treba naći mjeru građanskog i etničkog. Schmidt je otišao drastično u korist etničkog, on sada mora da vrati balans između građanskog i etničkog i da se ispoštuje volja većine u Predstavničkom i Domu naroda, a da se obezbijedi alat unutar Dom naroda koji štiti i narode u BiH”, kazao je Konaković u Dnevniku D FTV-a.

Istakao je kako kratkoročno rješenje nije prihvatljivo, što je istaknuto i iz Stranke za BiH koja je u tom slučaju spremna izaći iz koalicije, ali i da nije realno doći do dogovora o promjeni Ustava FBiH bez HDZ-a ili izmjeni Ustava BiH bez SNSD-a i HDZ-a.

„Mislim da takav pristup imamo svi, neka Vlada koju bi Schmidt proglasio nekim svojim aktom, bila neprihvatljiva svima nama. Da on kaže ‘evo vi ste sada vlast, pa poslije mene neka se desi šta se desi’. Svima nam je neprihvatljiva takva vrsta drastičnog privremenog rješenja“, kazao je Konaković.

Kada je riječ o najavi Refika Lende da će SDA dati ponudu osmorci, Konaković je kazao da još ništa nisu dobili.

“Nismo dobili nikakvu ponudu. Sačekat ćemo da vidimo šta je ponuda SDA. Od visokog predstavnika očekujemo deblokadu, nikakva privremena rješenja. Očekujem da vlada na čelu sa Nikšićem bude izabrana do kraja ovog mjeseca ili u maju”, kazao je Nikšić.

SBiH i NES danas su uputili poziv strankama trojke s jedne strane i s druge SDA i DF-u da razgovaraju oko izmjene Ustava FBiH.

“Mi ćemo se za 15 minuta dogovoriti sa SBiH-om, NES-om, DF-om, SDA, SBB-om sa svim politčkim akterima kako treba da izgleda BiH. Ja ću sad staviti potpis na inicijativu Željka Komšića da je to građanska država jedan čovjek-jedan glas da ona ima jednog predsjednika, da nema entiteta, da imamo lokalnu i državnu vlast. Oni trebaju da nam kažu kako se tamo dođe bez glasova HDZ-a i SNSD-a. Ne volim obećavati nemoguće stvari dok nam one realne prolaze pored nas i sada očekujemo od kolega iz NES-a i SBiH-a da nam kažu kako bez HDZ-a promijeniti Ustav FBiH”, kazao je.

Na vrh