BiH

Konaković iz Banja Luke: Izjednačio 9. januar i Dan nezavisnosti BiH 1. mart!

Nakon što je prošle sedmice u Doboju predsjednik SNSD-a u istu ravan doveo 9. januar 1992. godine dan nastanka “srpske republike” nakon kojeg jke uslijedila krvava agresija, i 1. mart Dan nezavisnosti BiH kada su se građani na historijskom referendumu izjasnili da žele nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, a to prešutio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, ni predsjednik NIP-a Elmedin Konaković nije daleko od toga.

Konaković je večeras boravio u Banja Luci gdje je sa delegacijom ispred šestorke iako su bili prisutni još Aljoša Čampara iz NIP-a i Nerin Dizdar iz SDP-a dogovorio kandidaturu Sevlida Hurtića za ministra za ljudska prava i izjeglice iako je to zajednički prijedlog sa SNSD-om što je Dodik još tokom dana obznanio.

Na pitanje da li su proslava 9. januara i Zakon o nepokretnoj imovini RS poljuljali odnose unutar koalicije, Konaković je kazao da je stavove o ova dva pitanja rekao jasno. Međutim odgovor koji je uslijedio ne ide mu u prilog.

“Očekujemo da ćemo 1. marta imati drugu stranu koja se sa tim takođe ne slaže. Ako nam fokus bude oko stvari oko kojih se ne slažemo, političari će dobijati visoke plate i iz ugodnih vikendica slati poruke. Mi smo se opredijelili za drugačiju politiku. Isplati se da trpimo kritike i izgubimo poene, ako će građani doživjeti bilo kakve pomake”, rekao je Konaković.

Ustavni sud BiH dva puta je proglasio 9. januar neustavnim danom jasno ističući da to nije praznik svih građana entiteta Republike Srpske, a posebno ne Bošnjaka i Hrvata.

Inače, iz osmorke su već izašli NES i Stranka za BiH kada je riječ o državnoj vlasti, ne mogu računati ni na podršku Zlatka Miletića (ZNG), a i stavovi oko kadrovskih rješenja različiti su i u Našoj stranci piše Patria

Komentari
Na vrh