Nekategorisano

Konaković: Dodikovi potezi sigurno vode u blokadu, neka se strpe mjesec i po dok ne čujemo šta kaže EU

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković danas je govorio o svojoj posjeti i sastancima sa evropskim zvaničnicima u Strazburu, ali i aktuelnim političkim temama s posebnim osvrtom na politiku koju vode političari iz Rs-a.

“Kad treba da nasmijani hodamo kroz hodnike Brisela i Strazbura mi se moramo baviti opet interpretacijama. Cvijanović je dobila dokument o legalnosti visokog predstavnika i to je čista priča.

 

Nemoguće je da predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kaže ja ne priznajem odluke Suda BiH. To je pretkonfliktno stanje. Pored Ustava postoje politički dogovori o prijenosu nadležnosti. Mislim da se iscrpljujemo, opozicija je uspjela nametnuti ozbiljan pritisak i prvi put vidim Dodika da je malo pao pod utjecaj opozicije. Ovo vodi u blokadu. Strpite se mjesec i po dok ne čujemo Evropu da li su ozbiljni. Ovo je besmisleno. Nema dileme da gledamo različito na ove procese.

 

Kada se mi ne možemo dogovoriti potreban je stranac. Bit će stranaca dugo, Eufor Althea će pojačati svoje snage i o tome se govori. I ako se ne uozbiljimo sigurno ćemo postati problem sigurnosnih problema a ne budućnosti”, kazao je Konaković.

Na pitanje šta je sa ljudima koji su se jučer odazvali na poziv Staše Košarca na sastanak u Istočno Sarajevo Konaković je kazao da se državni službenici trebaju kazniti.

“Da se na nalog NIP-a Bošnjaci u institucijama sklone sa radnog mjesta oni bi bili kažnjeni i ja bih to podržao. Izabrani zvaničnici neka se sastaju, ali državna služba bi morala biti depolitizovnana. Ali mi znamo da to nije tako i podržavam stav Saše Magazinovića da se kazne državni službenici i oni snose odgovornost. Oni koje stranke imenuju oni su političari, ali državni službenici mislim da je to loše”, kazao je Konaković.

Na pitanje kako komentariše stavove Milorada Dodika da bez zakona o Ustavnom sudu BiH neće biti daljih razgovora, Konaković je kazao:

“U izvještaju EU će se naći sve ono što je dobro urađeno u BiH. Siguran sam da će se naći ozbiljan dio o problemima koje kreiraju političari iz Rs-a. Izetbegović je jedini o kojem se još govorilo koji ovdje želi poprište sukoba istoka i zapada. A mi želimo spajanje sa zemljama istoka i zapada”, kazao je.

Konaković je kazao da neće prisustvovati novom sastanku državne koalicije naredne sedmice jer putuje u New York na Generalnu skupštinu UN-a.

Kada je riječ o ruskim diplomatama koji su protjerani iz drugih zemalja, a sada su dio diplomata Ruske ambasade Konaković je kazao da će iskoristiti sve mehanizme koje ima kao ministar.

“Proslijedili smo u OSA-u dopis čekamo da vidimo šta oni kažu. Ozbiljno ću uraditi svoj posao. I svako ko radi suprotno od interesa ove zemlje bit će mu uskraćeno gostoprimstvo”, kazao je šef bh. diplomatije.

Na vrh