BiH

KOMŠIĆEVA IZJAVA O PLENKOVIĆU ODJEKNULA U HRVATSKOJ: “Skriva se iza zastave EU, unosi tenzije, a probleme bi rješavao silom. To neće moći!”

Ni ja baš ne gorim od želje da osobno razgovaram s njim, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH u izjavi koja je dobila zapažen publicitet u Hrvatskoj.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić otvoreno je u intervjuu za Radiosarajevo.ba govorio o odluci hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji jučer nije želio doći na sastanak u Predsjedništvu BiH kako se ne bi sreo s Komšićem. Ovaj intervju odjeknuo je u susjednoj hrvatskoj i prenijeli su ga gotovo svi značajniji mediji.

Naime, premijer Andrej Plenković je u zadnji čas odbio doći na sastanak s Predsjedništvom BiH, iako je bio predviđen susret predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, nizozemskog premijera Marka Ruttea i Plenkovića s članovima Predsjedništva. Plenković je objasnio kako je riječ o konzistentnom pristupu Hrvatske i njene vlade koja ne priznaje Komšića kao legitimno izabranog člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata

Komšić je za Radio Sarajevo rekao kako nije dobio nikakve važne poruke od evropskih zvaničnika.

“Manje-više, ponovljeno je sve ono što već znamo. I dalje postoji mogućnost da u martu 2024. dobijemo otvaranje pregovora ako vlast napravi neke konkretne poteze. Koji su to potezi kao i po kojim kriterijima će se ocjenjivati i dalje je ostalo vrlo fluidno, neartikulirano, nejasno. Čini mi se da će prije biti presudan neki subjektivni dojam o tome je li vlast u BiH učinila dovoljno ili nije i da će odluka ovisiti o geopolitičkoj situaciji na europskom kontinentu a ne o nekim preciznim kriterijima”, citiraju hrvatski mediji riječi Željka Komšića..

altJutarnji list / Screenshot

Komšić je apostrofirao činjenicu da Von der Leyen i Rutte nisu naveli Ustavni sud i način izbora članova Predsjedništva kao uslov za napredak na evropskom putu.

“Uopće nije uzeto u obzir ono što traže HDZ i SNSD u pogledu izbora u ove dvije institucije”, ustvrdio je.

Zamoljen je da komentira jučerašnji potez hrvatskog premijera.

“Plenković promovira ponašanje koje je štetno za odnose u Bosni i Hercegovini. Umjesto dijaloga, unosi tenzije, podjele, a imamo ih ionako previše. Ne poštujući institucije, ohrabruje članove HDZ-a BiH da to rade, skrivajući se iza zastave EU-a. Iako često zloupotrebljava zastavu EU-a, jasno je da je EU nešto više od Hrvatske”, rekao je Komšić i dodao:

“Ni ja baš ne gorim od želje da osobno razgovaram s Plenkovićem, ali uvijek sam tu jer mislim da je dijalog jedan od načina rješavanja problema. Plenković bi očito želio rješavati probleme na drugi način, silom. To neće moći.”

Zamoljen je i za komentar na dogovor državne koalicije u Laktašima. Podsjetimo, na Dodikovu imanju u Bakincima kod Banje Luke 18. januara susreli su se Milorad Dodik (SNSD), Dragan Čović (HDZ), Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Konaković (NiP) i Edin Forto (NS).

“Svaki, pa i mali napredak na europskom putu je koristan za Bosnu i Hercegovinu i ja ga podržavam. Ali ne smijemo dopustiti da nam neki opsjenari i ljudi koji ne znaju s čime se igraju, predaju državnih institucija u ruke neprijatelja ove države podvaljuju i prodaju kao nužnu žrtvu na europskom putu. Pogotovo kada to ne traže ni iz Europske unije. Moramo razgraničiti neke pojmove. Rad na depolitizaciji pravosuđa, sprječavanje pranja novca, Frontex i pitanje migracija, suzbijanje korupcije, predstavlja jačanje europske perspektive, a ne laktaško uguravanje Dodikovih i Čovićevih želja u taj, od nikoga traženih, europski paket obaveza. To nije europski put, nego izdaja države”, rekao je Komšić.

Zamoljen je i da komentira prijedlog Izbornog zakona što ga je uputio Dragan Čović.

“On već deset godina na tu temu vrti jedan te isti prijedlog, uz različite varijacije. Suština toga je faktičko uvođenje crvenih, plavih i zelenih glasačkih kutija za Hrvate, Srbe i Bošnjake, te ćoravih kutija za „Ostale“ i pripadnike konstitutivnih naroda koji žive kao manjina na nekom dijelu BiH. To je, po milioniti put ponavljam, suprotno svim presudama Evropskog suda za ljudska prava”, rekao je Komšić, što su prenijeli brojni mediji u Hrvatskoj.

Na vrh