BiH

Komšić: Šmit će lobirati u Strazburu, jedini mogući kompromis o kojem Murphy govori je da se provede presuda Kovačević

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da je Tužilaštvo BiH dužno reagirati i procesuirati Milorada Dodika.

“Očigledno je da Šmit i drugi predstavnici međunarodne zajednice na Dodiku vježbaju autoritet. S pravom je trebalo Tužilaštvo da reaguje pa i međunarodne zajednice. Sada Dodik pokazuje međunarodnoj zajednici i BiH da mu niko ništa ne može”, kazao je Komšić komentirajući održane skupove na međuentitetskim linijama u petak.

Smatra da sve ono što je uradio Šmit, izostanak reakcije EUFOR-a, izostanak reakcije i drugih predstavnika međunarodne zajednice daje Dodiku vjetra u jedra i da on neće stati na ovome.

“EUFOR ima svoj mandat koji je definisan da štiti Dejtonski mirovni sporazum. Oni su tu da reaguju i štite sve ono što jeste Dejtonski mirovni sporazum. Dobit će sljedeći put zahtjev i šta će uraditi? Licemjerno je ponašanje onih koji komanduju i upravljaju EUFOR-om”, kazao je Komšić.

Komentirajući izjave Željke Cvijanović da su okupljanja tek početak Komšić je kazao da je to rezultat onoga što se godinama propuštalo da se uradi.

“Kad su vidjeli da Dodik ne poštuje ni njihov autoritet, a trebalo ga je teretiti za rušenje ustavnog poretka, a ne za pokazivanje srednjeg prsta Šmitu jer vam to tako dođe”.

Komšić je kazao da ako stranci urade nešto korisno to je ok, ali da smo 1992. čekali da nešto urade bili bismo sravnjeni sa zemljom.

“Mora Tužilaštvo reagovati, ako hoćete da ova država funkcioniše, mora reagovati. A zašto ne reaguje treba pitati one koji su doveli vrh Tužilaštva BiH, to je međunarodna zajednica”, kazao je.

Govoreći o presudi Slaven Kovačević on je kazao da dok ne bude riješena i u drugostepenom postupku ako bude žalbe agenta BiH onda nema mogućnost za provođenje te presude.

“Vlada RH već lobira. I Šmit ide u Strazbur. Ne sumnjam da će pokušati da utječe na Sud. Ja očekujem da će hrvatska diplomatija pokrenuti neku vrstu akcije. Šta je zapravo osnov da se žalite. Vidim da je traženo pa i od agenata da im se prevede izdvojeno mišljenje predsjednice Suda austrijske sutkinje. Presuda je vrlo jasna i logična. Kad vidite šta je osnov apelanta, ako se ta presuda poništi onda je đavo odnio EU. Ako veliko vijeće Evropskog suda za ljudska prava ide na to da poništi presudu u predmetu Kovačević, onda će pokazati da i u Strazburu vrijede balkanska pravila. Ja ne vidim osnov za poništavanje presude. Nema nikakvog pravnog osnova da se na presudu žali. Ako je politika osnov za žalbu, onda želim da vjerujem da sudije neće ići preko ljudskih prava.
Ova presuda je utvrdila donju granicu kada je riječ o ljudskim pravima ispod kojih se ne ide. Sad je do nas, da li je međunarodna zajednica spremna da ide ispod te crte”, kazao je.

Kritikovao je i stav američkog ambasadora o kompromisu u vezi ove presude.

“Kompromis je da prihvatite ono što piše u presudi. Ako želite dobro ovoj zemlji mora se presuda provesti, ako ne, mi sigurno nećemo ući u EU”, kazao je.

Kada je riječ o boravku u Ukrajini Komšić je kazao da je bilo vrlo korisno i neophodno da budemo tamo.

“Kako taj rat u Ukrajini odmiče u našoj javnosti gubi značaj. Šta god ko mislio, činjenica je da je to jedna vrsta civilizacijskog sukoba i sukoba sistema vrijednosti. Agresija jedne sile na drugu državu, otimanje dijelova teritorije, sudaraju se prava da budemo normalni i da sami o sebi odlučujemo, a ne da kleknemo pred silom. Ako ne stanete na pravu stranu historiju, pa nama se to desilo. Bilo bi nemoralno šutjeti na sve što se dešava u Ukrajinu”, kazao je Komšić.

Kazao je da je ranije bilo opstrukcija da se ide u Ukrajinu, ali da su na kraju uspjeli.

Na vrh