Vučićev plan

Istaknuo je da je Bosnu i Hercegovinu Ukrajina spasila.

– Vučić je podigao svoj redovni i rezervni sastav i vojske i policije, i to je sve bilo na granici na Drini, ali desilo se da Rusija nije pregazila Ukrajinu za pet dana i taj plan se nije desio, i Vučić nije to izvršio. Ako se neki plan napravi, onda se čeka trenutak historijski kad se može realizirati – rekao je Komšić.

Naveo je i da je Schmidt prihvatio prijedloge koje je dobio o procentu koji određuju koji broj delagata iz kantona treba da se delegiraju u Dom naroda.

– Prvo je bilo 5,8 posto, to je u predmetu Ljubić. Ustavni sud to nije prihvatio. Međutim taj prijedlog je ponovio Čović u neumskim pregovorima, a Bakir Izetbegović je to prihvatio. Kad je moja nevladina organizacije došla kod Schmidta, on nam je rekao – ja na meniju nisam imao ništa drugo do sada. Mi smo insistirali da se ne upusti sa tim procentima, ako se odredi limit oko predstavljanja naroda u Domu naroda, to je uvođenje u etničku izbornu jedinicu, odnosno u novi entitet. On kad je isključio procente, on je likvidirao tu ideju ona nije moguća. U toj odluci nema toga. Tokom neumskim procesa je bila ta tema – naglasio je Komšić.