BiH

Komšić poručio Osmorci: Ne dam delegata, pomoći će vam Schmidt na kraju

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić kazao je da ne osjeća nikakvu obavezu da pomogne Osmorci da kandiduje potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda. DF u Klubu Bošnjaka ima jednog delegata, SDA 12, a osmorka 10.

„Svi oni iz Osmorke su rekli da im ne trebamo ni za šta. Onda je uslijedilo toliko laži, uvreda, pljuvanja i prema DF-u i prema meni, prema DF-u pogotovo kao stranci, da ja ne osjećam nikakvu obavezu da pomognem Osmorki. Mislim da će im Schmidt pomoći na kraju krajeva i to će im biti sasvim dovoljno“, kazao je Komšić za O kanal.

Istakao je da nema problem da im pomogne kada je riječ o Klubu srpskog naroda i izboru potpredsjednika iz reda srpskog naroda.

“SDP je tu još 2014. bio korektan, ja nisam sklon da zaboravljam poteze koji su bili korektni prema DF-u i prema meni lično”, dodao je Komšić.

Kada je riječ o navodnoj promjeni retorike Milorada Dodika i Dragana Čovića, lider DF-a smatra da nema nikakvih promjena.

“Nema promjena tih politika, osnovni strateški ciljevi su ostali isti bez obzira kako ih prezentirate. Dodik i Čović su relaksirani jer im se prave ustupci. I ja bih bio relaksiran da mi neko pravi ustupke, počev od kuće pa do posla kojim se bavim. Nisu se oni promijenili. Možda su personalni odnosi bolji. Personalni odnosi gospođe Cvijanović i mene su ok za sada. Ali znamo da se politike nisu promijenile iste su politike, isti politički ciljevi, stavovi, možda ih samo drugačije iznose. Nema takve promjene politike preko noći. Sad odjednom smo postali good guys više nismo loši momci. Ne ide to tako. Ostat će tvrdo na svojim politikama, i Čović je to isto rekao. Izmjene Izbornog zakona onako kako on hoće, Dodik je rekao zaboravite NATO, hoću ono što mene interesuje”.

Komšić je istakao kako nova koalicija ima dovoljan broj ruku u parlamentima i da je sasvim legitimno da oni krenu u realizaciju onoga što je njihova politika.

Komentari
Na vrh