Komentari

Komšić opet o ‘bošnjačkom nacionalizmu’: Kome Ivo treba BiH samo s Hrvatima koji imaju člansku HDZ-a?

Dopustio je sebi Komšić da stoji na strani onih čija je politika razorila BiH, jer je evidentno da je hrvatska ratna politika Herceg-Bosne nastavljena i nakon Tuđmana.

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Utrkuju se mediji u Bosni i Hercegovini jutros ko će prije objaviti autorski članak Ive Komšića, onog intelektualca čije se djelovanje može podijeliti i mjeriti na vrijeme prije i poslije dolaska Christiana Schmidta na mjesto visokog predstavnika za BiH.

Nekada žestoki kritičar i objektivni posmatrač situacije u BiH i Hrvat koji kritikuje zločinačku politiku Franje Tuđmana i svega što je razorilo takvo djelovanje, danas žrtve stavlja u kontekst onoga što Bošnjaci nikada nisu i biti neće – nacionalisti i radikalisti.

Dopustio je sebi Komšić da stoji na strani onih čija je politika razorila BiH, jer je evidentno da je hrvatska ratna politika Herceg-Bosne nastavljena i nakon Tuđmana.

Pridružio se Komšić podmetanjima Bošnjacima i pola teksta posvetio odbrani Schmidta, pa navodi lažno da je Schmidt stvorio uvjete za formiranje vlasti na oba nivoa.

Niti jednom rečenicom ne govori da je Schmidt suspendovao Ustav, nametnuo Vladu FBiH, vješto udovoljavajući HDZ-u i Draganu Čoviću. Navodi Komšić i da je Schmidt politički distancirao HDZ BiH od Dodika i njegove politike i usmjerio ih nedvosmisleno prema EU, što je apsolutna neistina, jer Dodik i Čović niti su se distancirali, niti su voljni ispuniti zahtjeve EU, bez da se prije toga ispune njihovi zahtjevi (Izborni zakon, Ustavni sud BiH) koji nemaju veze s putem BiH ka EU!

U tekstu Komšić svjesno amnestira Trojku te, baš kao i Konaković i ekipa, spominje kako u antizapadnoj kampanji koju vode bošnjački nacionalisti aktuelnu vlast koju predstavlja Trojka prikazuju kao izdajničku, kao plaćenike Zapada, kao nesposobne da se suprotstave Dodiku.

Ne spominje niti jednom riječju stav Ambasade SAD koja je očito prozrela planove iz Bakinaca i jasno poručila – nije to ono što se traži od BiH. A, dogovor iz Bakinaca vodi BiH u daljnju etničku podjelu.

I tako se ‘objektivni’ Komšić bavi samo ‘bošnjačkim nacionalizmom’, a ni aluzije nema na hrvatski nacionalizam ili, pak, Čovićev kriminal i nacionalizam.

Izabrao je Komšić najlakši način da od Bošnjaka koji su realno najveća žrtva agresije, ali i samog Dejtona napravi mete, spominjući riječi od kojih se ježi civiliziran svijet.

I iako je dužan kao intelektualac objasniti šta je to bošnjački radikalizam, Komšić to ne čini, jer je i laiku jasno da je DRŽAVA jedini bošnjački, bosanski radikalizam, i nacionalizam. Nečem smo sličnom svjedočili u Crnoj Gori.

Komšiću je važno da širi narativ koji je oslonjen na politiku iz Hrvatske (HAZU planove) u kojoj se i dalje emitiraju prilozi o navodnom radikalizmu i terorizmu, koji ne prijete BiH ništa više niti manje nego svim zemljama svijeta. Ali, Komšić ne odustaje, pa nije zgoreg razmisliti zbog čega je nastala nagla promjena u mišljenju i javnim nastupima Ive Komšića prije i poslije Schmidta.

Jer, jasno je da je sve prolazno, osim interesa koji je vječan i projekata koji donose profit.

Zna Komšić da su Bošnjaci narod čije je rukovodstvo usred agresije, dok su branili goli opstanak, čuvao i obnavljao tuđe bogomolje. Bošnjaci su narod koji je pretrpio najteže ratne strahote i zločine, najgore nakon Drugog svjetskog rata, a da svoju djecu nije učio da jednom kada dođu u priliku ubijaju iz osvete.

I zato je red i da se odgovori Komšiću na njegovo pitanje kome treba BiH bez Hrvata?

On optužuje Bošnjake da Hrvate u cjelini prikazuju kao nacionaliste, čak i one hrvatske i vjerske institucije i pojedinci koji su se, sve vrijeme agresije, uporno zalagali za cjelovitu i suverenu BiH.

A, eto toliko su Bošnjaci nacionalisti i žele BiH bez Hrvata, da kao narod glasaju za Željka Komšića, koji je Hrvat, a kojeg, paradoksalno, ne priznaju HDZ BiH i Hrvatska, iako je on izabran u skladu sa Ustavom i zakonima.

Nešto onda ne štima u tvrdnji da neko hoće BiH bez Hrvata, ili i Ivo smatra da Željko Komšić nije Hrvat, ili se pak priklanja ideji Trojke i Čovića da jedan narod ne treba birati drugom predstavnika. A član Predsjedništva BiH predstavlja sve građane BiH, ali silom prilika dolazi iz reda Hrvata, Bošnjaka i Srba. Nikako ne predstavljaju isključivo te narode!

Onda nam Ivo treba odgovoriti kome treba BiH bez Hrvata koji nisu HDZ BiH i od kada to nacionalnu legitimaciju izdaju stranke?

Jer Hrvat je Hrvat ma kojoj političkoj opciji pripadao, onda nam odgovorite kome treba BiH bez Hrvata koji ne slijede Dragana Čovića, a vole svoju domovinu BiH?

Odgovorite nam kako možete izreći laž da se zastupa teza o pozitivom, odnosno “patriotskom nacionalizmu” koji je rezerviran samo za Bošnjake, ako evo ja, kao Bošnjakinja, priznajem da Željko Komšić ima patriotski naboj i da se bori za BiH koja će biti dom za sve ljude koji je poštuju i vole, bez obzira na njihov nacionalni predznak. Sjećate se onog građanskog koncepta kojeg ste prije dolaska Schmidta tako pitko prezentirali!?

Ako sam nekad vjerovala da vi Ivo volite ovu zemlju i da navijate za takvo njeno uređenje u kojem će svaki čovjek biti slobodan, zašto sam nacionalista?

Vjerovala sam da ste i vi Bosanac, a sada nam spočitavate da se iza bosanske nacije krije želja za dominacijom Bošnjaka(!?), koji, ponavljam još jednom, glasaju za vašeg prezimenjaka, vjerujući da je BiH spremna da postane evropska zemlja.

 

Patria

Na vrh