BiH

Komšić odgovorio Plenkoviću i Milanoviću: Odluku o izborima i NATO-u donose institucije BiH

Povodom izjava premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da se u BiH izbori ne trebaju održati izbori pod svaku cijenu, te povodom izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da BiH nije nikakva država, te da nikada neće ući u NATO oglasio se predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

 

“Gospoda Milanović i Plenković moraju znati da je pitanje održavanja izbora unutarnje pitanje države Bosne i Hercegovine. O tome se neće odlučivati u Zagrebu, nego će o tome odlučivati institucije Bosne i Hercegovine koje su odgovorne za provođenje izbora. Svako dalje miješanje u izborni proces u BiH, ne može biti drugačije shvaćeno nego kao napad na demokratiju u jednoj suverenoj i međunarodno priznatoj državi.

Što se tiče NATO-a, Bosna i Hercegovina i njene institucije su u tome smislu donijele relevantne odluke, a o članstvu BiH u NATO se neće odlučivati u Milanovićevoj “maloj Moskvi”, nego na mnogo značajnijim mjestima. Ako Plenković i Milanović misle da će ponižavanjem države Bosne i Hercegovine ostvariti svoje interese u Bosni i Hercegovini, onda se varaju”, istaknuo je Komšić.

Na vrh