BiH

Komšić ne vjeruje Šmitu, Bećirović tvrdi da stranci rade u interesu građana BiH

Član Predsedništva BiH Željko Komšić danas je ocijenio da su na sceni novi pokušaji Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da pronađe bilo kakav izgovor za nametanje diskriminirajućih odredbi izbornog zakona, te da je to još jedan pokušaj da se zauvijek cementira presudan uticaj zvaničnog Zagreba na političke procese u Bosni i Hercegovini.

„Vidljivo je da gospodin Šmit traži bilo kakav način kojim bi zadovoljio ovdašnju javnost a da pri tome Dom naroda FBiH putem nametnutih odluka isporuči Zagrebu“, poručio je Komšić.

S druge strane, za razliku od Komšića, više povjerenja u predstavnike međunarodne zajednice ima kandidat za člana Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović koji tvrdi da je međunarodna zajednica nepristrasna i da stranci rade u interesu građana Bosne i Hercegovine.

Mišljenja sam kako međunarodna zajednica djeluje nepristrasno i da se u izbornoj godini nije stavila na stranu nijedne političke opcije već na stranu ljudi koji žive u Bosni i Hercegovini“, poručio je Bećirović.

Akademska zajednica s tim u vezi poziva na oprez.

„Bio sam na protestima kod OHR i odahnuo sam nakon Šmitove odluke. On je kazao da je odložio konačnu odluku, to je neka vrsta predaha, ali ja jako strepim od te njegove odluke ako bude po scenariju i zahtjevu HDZ-a, onda je to vrlo ozbiljna stvar”, naglasio je izjavama za medije akademik Esad Duraković.

 

danas.rs


Komentari
Na vrh