BiH

KOMŠIĆ KVARI PLANOVE TROJKI I HDZ-u: Zatražio mišljenje Venecijanske komisije o izboru sudija u Ustavni sud BiH

Komšić je uputio zahtjev za mišljenjem Venecijanskoj komisiji, tražeći da se sadašnji sistem imenovanja sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine uskladi sa evropskom praksom.

U tadašnjem svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić je 15. marta 2024. godine uputio zahtjev za mišljenje Venecijanskoj komisiji o načinu izbora sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, te poređenja s praksom u zemljama Vijeća Evrope.

Povod za traženje takvog mišljenja, istakli su iz Komšićevog kabineta, ogleda se u činjenici da odredbe Ustava Bosne i Hercegovine, kojima je uređen način izbora sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, nisu dovoljno precizne i otvaraju mogućnost da se nekompetentne osobe bez ikakvog pravosudnog iskustva imenuju u najvišu sudsku instituciju u Bosni i Hercegovini.

Osim toga, stvara se pogrešna praksa da se u Ustavni sud Bosne i Hercegovine imenuju sudije u okviri nekih etničkih kvota iako to nije propisano ustavom. Iz tih razloga, u kojima je vidljivo da se u oba slučaja značajno podriva kvalitet samog Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”, navodi se.

Komšić je uputio zahtjev za mišljenjem Venecijanskoj komisiji, tražeći da se sadašnji sistem imenovanja sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine uskladi sa evropskom praksom.

“Zbog toga, pozivamo sve političke i druge aktere u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od bilo kakvih imenovanja u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, sve dok Venecijanska komisija kao najznačajniji pravni autoritet u Evropi na dostavi svoje mišljenje, što je planirano u junu 2024. godine, nakon održavanja Plenarnog zasjedanja Venecijanske komisije”, rečeno je iz Komšićevog kabineta.

Smatraju da ovo ima poseban značaj jer, kako kažu, neuvažavanje mišljenja Venecijanske komisije i neprihvaćanje evropskih standarda može ugroziti evropski put Bosne i Hercegovine.

Klub DF u Parlamentu FBiH će, kako saznajemo, zvanično zatražiti od Parlamenta FBiH obustavljanje procedure imenovanja sudija Ustavnog suda do donošenja pomenutog Mišljenja Venecijanske komsije o izboru sudija Ustavnog suda BiH.

Na vrh