BiH

Komšić, Džaferović i Dodik razgovarali sa njemačkom ministricom vanjskih poslova

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik primili danas ministricu vanjskih poslova SR Njemačke Annalenu Baerbock.

Na početku susreta izražena je dobrodošlica ministrici vanjskih poslova Njemačke i zadovoljstvo veoma dobrim i prijateljskim odnosima Bosne i Hercegovine i Njemačke, koji se potvrđuju i intenzitetom posjeta na visokom nivou.

Izražena je kontinuirana i snažna podrška Njemačke Bosni i Hercegovini i aktivno zalaganje da Bosna i Hercegovina bude na agendi prioriteta EU, te će podrška Njemačke biti nastavljena na bilateralnom i multilateralnom planu.

Sagovornici su se složili da je od velikog značaja zadržati fokus i konstruktivni angažman Njemačke na podršci reformskom i integracionom putu Bosne i Hercegovine.

Rečeno je da Njemačka čvrsto stoji pri svom stavu i na već utvrđenoj poziciji u pogledu teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovinе, te izmjena Izbornog zakona, demokratskih principa i vladavine prava, a nova njemačka vlada u potpunosti nastavlja politiku podrške i angažmana spram Bosne i Hercegovine.

Bilo je razgovora i o ekonomskoj saradnji, gdje je rečeno da su za njemačku ekonomsku saradnju i investiranje u Bosnu i Hercegovinu prioritetni sektori energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Teme susreta su bile i ekonomska perspektiva za mlade u Bosni i Hercegovini, te podrška Njemačke ovom sektoru.

Sastanku je prisustvovao i specijalni izaslanik Vlade Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana Manuel Sarrazin, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Na vrh