BiH

Komšić: Da je Trojka htjela dogovor s nama oko Izbornog zakona ne bih imao problem biti s njima, ali oni žele sve dati Čoviću

“Mi smo tražili od SDA da kada se budu vodili razgovori o izmjenama Izbornog zakona i Ustava da nijedna stranka neće povući unilateralan potez, odnosno bez saglasnosti druge stranke pristati na takve izmjene Izbornog zakona i Ustava. Da je Trojka to isto htjela sada, ja ne bih imao problema da budem s njima, ali bi sigurno u funkcionisanju došlo do velikih problema, jer mi ne bismo pristali na ovo što rade, da se sve isporuči Draganu Čoviću”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik DF Željko Komšić gostujući u programu Radio Kalmana.

“Nemam ja problema sa Trojkom. SDA je u prošlom mandate uradila isto ovo sa četvrtim delegatom iz SNSD-a, ali u tome trenutku mi nismo imali zastupnike u RS, gdje se birao taj delegate iz NSRs. Dakle, moj problem sa Trojkom je onaj o kojem sam govorio maloprije; zašto im dajete sve, zašto pristajte na sve.

Druga stvar, postoji politički problem, prije svega sa Konakovićem. On misli da na mjestu člana PBiH, na kojem sam ja sad, ne mogu biti ne ja, nego ni vaše dijete nego to mora biti Dragan Čović ili neko koga Čović ovlasti. Ja se ne mogu pomiriti s tim, za mene je to pogrešno”, rekao je Komšić.

“Što smo tad bili sa SDA? Odmah da vam kažem. Sa SDA smo imali dogovor i SDA je pristala na to, i držala se tog dogovora. Da li su nekad mislili da ga promijene ili nisu, nije ni važno sad, ali su držali se dogovora do kraja. Mi smo imali s njima dogovor jer je u tome trenutku krenuo napad na izmjene Izbornog zakona i Ustava, predvođen strancima naravno, podržan od Zagreba, HDZ-a, pa i nekih stranaka u Sarajevu, da se ova zemlja i na nivou Predsjedništva i na nivou Doma naroda podijeli da samo onaj ko je kako to kaže Dragan Čović autentični Hrvat može sjediti i u Predsjedništvu i u Domu naroda. Ja se s tim ne mogu pomiriti”, pojasnio je Komšić.

“Mi smo tražili od SDA da kada se budu vodili razgovori o izmjenama Izbornog zakona i Ustava da nijedna stranka neće povući unilateralan potez, odnosno bez saglasnosti druge stranke pristati na takve izmjene Izbornog zakona i Ustava. Da je Trojka to isto htjela sada, ja ne bih imao problema da budem s njima, ali bi sigurno u funkcionisanju došlo do velikih problema, jer mi ne bismo pristali na ovo što rade, da se sve isporuči Draganu Čoviću”, zaključio je Komšić.

Na vrh