BiH

Komšić: 9. januar simbol neuspjelog pokušaja secesije i priključenja Bosne i Hercegovine ‘Velikoj’ Srbiji

Svo paradiranje vlasti entiteta Rs samo je pokušaj da se prikrije historijski poraz velikosrpske politike u Bosni i Hercegovini u njenim osnovnim ciljevima, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Deveti januar nije ništa drugo nego dan koji se ne može tretirati drugačije nego kao godišnjica početka neuspjelog pokušaja secesije dijela Bosne i Hercegovine ili pripojenja cijele Bosne i Hercegovine u sastav Republike Srbije.

Svo paradiranje vlasti entiteta Rs samo je pokušaj da se prikrije historijski poraz velikosrpske politike u Bosni i Hercegovini u njenim osnovnim ciljevima, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Kaže da je osnovni cilj te politike bio zadržavanje Bosne i Hercegovine u sastavu Jugoslavije, odnosno njena integracija u sistem “Velike” Srbije.

“Taj neispunjeni cilj proklamovali su sami akteri velikosrpske politike i to upravo 9. januara, kada je takozvana Skupština srpskog naroda 9. januara 1992. u Sarajevu proglasila Republiku srpskog naroda Bosne i Hercegovine, koja se prema tome proglašenju nalazi u sastavu Savezne države Jugoslavije, kao njena federalna jedinica.

Jedini način da dio Bosne i Hercegovine ostane u sastavu Savezne države Jugoslavije, kao njena federalna jedinica, bio je u tome da zagovornici te politike, suočeni sa pravnim porazom, (jer izjašnjavanje te nelegalne skupštine za razliku od referenduma od nezavisnosti BiH niko u svijetu nije priznao) primijene genocidno nasilje.

Taj proces koji je imao za cilj uništenje države Bosne i Hercegovine i cijelih njenih naroda, otpočet je 9. januara, ali u konačnici nije rezultirao time da dijelovi Bosne i Hercegovine pripadaju drugoj državi, odnosno Srbiji.

Kada vlasti entiteta Rs danas obilježavaju godišnjicu 9. januara one istovremeno i prikrivaju činjenicu da velikosrbijanskom režimu Miloševića i Karadžića, čak ni uz pomoć genocida nije uspjelo da dio Bosne i Hercegovine postane dio Republike Srbije. Česti pozivi velikosrpskih političara sa obje strane Drine na navodno ujedinjenje na najbolji način svjedoče neispunjenosti političkih ciljeva 9. januara i ciljeva koji su proklamovani kroz deklaraciju nelagalne takozvane Skupštine srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Rs je entitet u državi Bosni i Hercegovini, a ne federalna jedinica u sastavu Republike Srbije kao što je to bilo zamišljeno i kao što je u ime toga počinjen genocid nad Bošnjacima i zločini protiv čovječnosti nad Hrvatima u BiH. Akteri velikosrpske politike sa obje strane Drine propustili su u periodu od 1992. do 1995. kada su imali apsolutnu vojnu premoć priliku da otmu dio Bosne i Hercegovine”, kaže Komšić.

Dalje navodi da su u tome zaustavljeni, uz velike žrtve građana Bosne i Hercegovine i herojstvo pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, MUP-a RBiH.

“Iako ih nastavljaju zastupati, nikada neće biti realizirani ciljevi iz deklaracije od 9. januara po kojoj je dio Bosne i Hercegovine trebao biti priključen Srbiji. Milorad Dodik niti smije, niti može, niti ima odakle žrtvovati preko dvadeset i jednu hiljadu srpskih vojnika (koliko je tokom agresije stradalo) za novi pokušaj secesije. A toliko mu je naime potrebno, samo za pokušaj”, zaključuje Komšić.

Na vrh