Aktuelno

Komisija za istinu o Tuzli 92-95 oštro osuđuje još jedanu u nizu monstruoznih laži i podmetanja srbijanskih medija

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

Povodom teksta koji su beogradske “Večernje novosti” objavile pod naslovom “Smrt u Tuzli sijalo sedam islamskih terorista”, pozivajući se na izvještaj tzv. međunarodnih eksperata o eksploziji na tuzlanskoj Kapiji, Komisija za istinu o Tuzli 92-95 upućuje saopštenje za javnost.

Komisija za istinu o Tuzli 92-95 oštro osuđuje još jedan u nizu monstruoznih laži i podmetanja srbijanskih medija, te plasiranja potpuno iskrivljenog koncepta sakrivanja istine koja je dokazana u sudskom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine u kojem je Novak Đukić, kao komandant taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, koji je 25. maja 1995. naredio granatiranje Tuzle proglašen krivim i pravosnažno osuđen na 20 godine zatvora za ratni zločin granatiranje Kapije – urbanog područje Tuzle, kojom prilikom je ubijeno 71 lice, a teže i lakše ranjeno 170 lica.

Komisija za istinu o Tuzli 92-95 smatra da ove, po ko zna koji put ponovljene laži, kojima srbijanski režim pokušava opravdati skrivanje pravosnažno osuđenog ratnog zločinca, žrtvama tuzlanske „Kapije“ ponovo ne daju mira i na besraman i beskrupulozan način vrijeđaju kako nevino stradale, tako i nihove porodice i sve građane Tuzle te poziva vlasti Srbije da poštuju pravosnažnu sudsku odluku, izruče Bosni i Hercegovini osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića i prestanu zloupotrebljavati protokole i sporazume potpisane sa Bosnom i Hercegovinom.

                                                                                                                                                                                                                                                                               

 

                                                                                             Komisija za istinu o Tuzli 92-95

Na vrh