Komentari

KOMENTAR Zamjena uloga: Dodik je ozbiljno uporan u secesionizmu, dok se politički klovnovi iz Sarajeva ismijavaju vlastitom neznanju!

Piše: Amina Čorbo-Zećo

U političkim previranjima i turbulentnom periodu koji je iza nas pokazalo se da Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i Republike srpske u pravilu ostvaruje ono o čemu priča, dok s druge strane odgovori upućeni njemu ostaju jalovi pokušaj ubiranja političkih poena u dijelu javnosti koji želi suverenu i nedjeljivu državu Bosnu i Hercegovinu.

I nije problem što svekolika javnost vjeruje da Dodik priča ‘u prazno’, pa čak i opozicija u Rs dijeli takva mišljenja, ali neozbiljno prilaženje predstavnika ‘trojke’, pa i opozicije u Federaciji, problemu zvanom ‘planovi Dodika’, trebali bi konačno stati!

Čak je i berlinski list Taz još 2021. godine pisao da ‘ko u Miloradu Dodiku, lideru bosanskih Srba, vidi političara kojeg ne treba shvatiti ozbiljno ili čak kao luđaka, taj griješi’.

„Svašta se može predbaciti srpskom vodstvu i srpskim nacionalistima”, piše Taz, ali jedna stvar je nepobitna – ne može se reći da „nisu lukavi” i da ne slijede svoje dugoročno ciljeve, napominje Taz: „Kad im vjetar zapuše u lice onda se povuku, ali pritom opet ne gube iz vida svoje dugoročne ciljeve. A kad je EU u krizi, a Zapad vanjsko-politički gotovo nesposoban djelovati, oni ispituju koliko daleko mogu ići.”

Tako dobro sročeno u samo nekoliko rečenica, ali nije dovoljno da Elmedin Konaković, Nermin Nikšić, Edin Forto shvate da ih Dodik opasno pravi budalama!

I možda su to zaslužili, jer su odmah po formiranju Vijeća ministara ushićeno aplaudirajući sami sebi zbog brzine formiranja ovog izvršnog državnog organa, slagali građane BiH da je Dodik spreman na kompromis, da je postao neki novi evropski čovjek. Nisu lideri trojke držali se stare narodne mudrosti ko ‘žurio glavu slomio’, a na tom putu državna vlast je mogla da radi samo onoliko koliko je Dodik dopustio!

Tako je nedavno Dodik najavio da Zakon o spriječavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti neće biti usvojen na Domu naroda PSBiH, i to se danas obistinilo. Zakon se uopće nije našao na dnevnom redu, iako je Predstavnički dom PSBiH usvojio ovaj zakon. Zvuči poznato? Pa, naravno, niz je ovakvih primjera bilo i u prošlosti, a bit će ih i u budućnosti.

Trojka uljuljkana u obećanja međunarodne zajednice i dalje slijepo vjeruje u iluziju da je moguće da nam državu napravi stranac.

Ambasador Michael Murphy i visoki predstavnik Christian Schmidt su ovom vlašću izbili jednu nogu od tronošca (SDA i DF) i pomislili problemi su riješeni!

Samo su mudre glave znale da je ovakva brza uspostava vlasti bez jasnih crvenih linija dodatno ugrozila opstojnost Bosne i Hercegovine. Dodiku su važne bile fotelje. Pozicije s kojih će dodatno urušiti BiH!

On je tako lako i neprimjetno uveo termin, ali i redovne tribine ‘granica postoji’, a da trojka nije trepnula okom. Bavili su se vještačkim izvještajima koje tobože vode BiH u Evropsku uniju, a da ni na tren ne pomisle da EU ne treba novi Orban unutar nje, a Dodik je trenutno i gori od njega.

Jer, kada Dodik kaže da je Republika srpska spremna da ide do kraja, on to tako i misli.

A, bio je spreman Dodik i decembra te 2022. godine ići do kraja, ali to nisu vidjeli Elmedin Konaković, Nermin Nikšić i Edin Forto. Tada su jedino NES i SBiH (Nermin Ogrešević i Semir Efendić) ocijenili stvari onakvim kakve su i bile, a želja za foteljama nije pomračila njihov um!

Međunarodna zajednica je ovo očito znala. Na kraju Amerikanci su Dodika doveli na vlast, svjedočili njegovim katarzama i odlasku iz socijaldemokratije u Miloševićevu ideju. Zato se otvoreno treba zapitati koji je cilj stranaca u BiH, i je li ‘trojka’ manevar za lakši dolazak do cilja.

Ali, moraju znati Dodik nije sam. Dokazuje to odlaskom u Mađarsku, možda Orban stigne i na 9. januar, a o odnosu s Rusijom suvišno je govoriti. Iz Srbije ne izlazi, a Aleksandar Vučić i dalje pravi ‘srpski svet’ i to pod pokroviteljstvom Rusije i Vladimira Putina, a ništa manje u tome im ne pomaže ni ambasador SAD-u u Srbiji Christopher Hill.

Zašto se sve tako olako shvata? Je li baš Nermin Nikšić sam domislio izbaciti državne institucije iz procesa odlučivanja o prenamjeni zemljišta, što u konačnici ulazi u rješavanje krucijalnog pitanja – državne imovine, koja je još jedna Dodikova crvena linija, s kojom će dobiti državu i bez da se otcijepi!

Da nije sam vidimo i u najnovijoj reakciji Nikšića, koji i dalje vjeruje zapadnim silama.

„Nema dileme – institucije države BiH, institucije Federacije BiH, međunarodni prijatelji BiH, prije svih SAD, imaju načina da bez ikakvog ustezanja reagiraju na prvi praktični secesionistički korak“, reći će Nikšić.

A, istina je da je prvi korak davno napravljen i da je izostala adekvatna reakcija kada je na skupu ‘granica postoji’ EUFOR stao na zamišljenu međuentitetsku liniju, ni ne pomišljajući na adekvatniji potez u smislu razbijanja protesta, što je ohrabrilo i Javni servis u Republici srpskoj koji danas ističe markicu ‘granica postoji’ tokom emitiranja svih sadržaja. Čak i crtanih filmova, jer od malena se uči!

Zato bi trojka makar mogla, zajedno sa onima koji su ih instalirali na vlast, dok Dodik veoma jasno i glasno najavljuje plan secesije, prestati zavaravati narod da je to nemoguće. Jer, do sada sve što je naumio Dodik je i ostvario!

 

Patria

Na vrh