Komentari

KOMENTAR Projekat Trojka je Dodikov i Čovićev politički uranij za ubijanje Bosne

I sve što smo vidjeli od takve uspostave vlasti do danas je išlo u smjeru paradržavnog djelovanja odabranih struktura.

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Bolje je da šutiš i da te smatraju za budalu, nego da progovoriš i tako otkloniš svaku sumnju (Mark Twain). U političkom trenutku koji traje već godinu i koji živimo između društvenog ambisa i pakla raspada, ova Twainova se u potpunosti može primijenti na određenim političkim projektima. Uz onu o izdaji, ko neće brata za brata, taj će tuđina za gospodara.

Malo je toga nejasno a da je vezano za politički projekat Trojka. Poznato je da su oni zapravo nus produkt pokušaja međunarodne zajednice da ranjavanjem lošeg sistema koji je ta zajednica predvođena Amerikom kreirala, dođu do nekog novog uređenja Bosne i Hercegovine, koje navodno trebalo biti usklađeno s EU.

Također, poznato je i da je za uvođenje tog političkog projekta u federalnu vlast suspendovan Ustav Federacije BiH, a sve očitije je da su upravo Amerikanci namignuli Nerminu Nikšiću da podrži četvrtog delegata Milorada Dodika u Domu naroda PS BiH. Ranjavanje sistema, ali i političkih subjekata s legitimitetom izbora, omogućilo je Ambasadi SAD, ali i Delegaciji EU i OHR-u da stvore politički kompleks paradržavnog karaktera.

I sve što smo vidjeli od takve uspostave vlasti do danas je išlo u smjeru paradržavnog djelovanja odabranih struktura. U tim strukturama osim projekta Trojke su dva separatistička politička bloka. Tako Bosna i Hercegovina već godinu dana živi s ozbiljnom količinom zebnje za svoju budućnost.

Jer, srpsku politiku u Bosni i Hercegovini, ali i najveći dio sveukupne politike vodi Milorad Dodik, lice s crne liste, Putinova ćelija za miniranje, Vučićev graditelj srpskog sveta i Orbanova crna rupa za izvlačenje i prepiranje para. Hrvatsku politiku vodi Dragan Čović, lider HDZ-a zbog kojeg je državni sekretar SAD morao pisati pisma, kojem visi crna lista, koji kontinuirano decenijama radi na podrivanju sistema, koji je paralisao Federaciju BiH od 2018. do 2022. godine, te političar koji zvaničnom Zagrebu omogućava da direktno kanališe svoje interese u Sarajevu.

Politike bosanskohercegovačkih Srba i Hrvata tako vode dva čovjeka koji apsolutno kontrolišu svoje blokove. S druge stranke, narod targetiran da se ubije integracijama u Evropsku uniju, Bošnjake, predvodi trostranački blok. Eurokomunisti na čelu s Nerminom Nikšićem (zvanično SDP), Elmedin Konaković (NiP) i ostali Edin Forto (NS). Tri kadrovika ambasadora Michaela Murphyija, koji nemaju ni deseti dio nekih izabranih bošnjačkih predstavnika, tako su zahvaljujući projektu postali predstavnici Bošnjaka. A kada se predstavnici Srba, Hrvata i Bošnjaka saglase, kao što su se saglasili na pijanki u Bakincima kod Dodika, međunarodna zajednica zadovoljno trlja ruke, sretna zbog “dogovora naroda”.

To što je u Bakincima dogovoreno isključivo ono što su servirali Dodik i Čović znači jednu odavno poznatu činjenicu – separatisti se dogovorili. To što su Trojkaši u te dogovore ugradili zahtjeve tipa da će se zakoni printati na bijelom papiru, pa još pukušali slagati da ništa nije dogovoreno, jer nije potpisano, dovoljno govori u kojem je položaju taj projekat.

Biber po pilavu na sve čemu smo svjedočili evo godinu dana je ono što smo danas gledali na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. A na sjednici je parlamentarna većina Trojka i HDZ napala i srušila Poslovnik tog Doma, zaključkom da je legalno ono što većina propisuje, a ne šta kažu Poslovnik i Ustav FBiH: Vlast koja je krenula naopako, očigledno će naopako i završiti, jer oni su nastali nasiljem nad Ustavom, pa očito misle da mogu tako funkcionisati.

Treba napomenuti da se na Ustavnom sudu već nalaze zahtjevi za ocjenu ustavnosti određenih sjednica iz ovog mandata, a i ova današnja, već najavljeno, će završiti na Ustavnom sudu FBiH.

Shodno svemu tome, jasno je da je projekat Trojka kreiran da bude politički uranij u rukama Milorada Dodika i Dragana Čovića. Kako već napisah, taj uranij ograničen je u svojoj moći, jer on ne smije biti upotrijebljen protiv neprijatelja ove zemlje, već isključivo protiv Bošnjaka koje lažno predstavljaju, a svima je jasno da su probrani kako bi završili posao nedovršen u Dejtonu.

Današnja sjednica i pijanka u Bakincima jasno su rasvijetlile da je jedina zadaća političkog projekta Trojke učiniti sve potrebne korake kako bi apsolutnu političku i institucionalnu moć u Bosni i Hercegovini predali Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću. U praksi to znači ono što sam još prije četiri mjeseca napisao, a to je podjela Bosne i Hercegovine.

Jer, svakom građaninu ove zemlje i svakom patriotskom političkom bloku mora biti jasno da je onog dana kada blok HDZ – SNSD ovlada ključnim institucijama poput Ustavnog suda, počinje završna faza raspada Bosne i Hercegovine. Ko ne vjeruje neka provjeri kako djeluju institucije koje već dugo godina kontrolišu HDZ i SNSD. Od ministarstava finansija po vertikali, sigurnosti, policija, pa evo sve do Centralne banke koja je u fazi pripreme da bude stavljena u funkciju Milorada Dodika.

Smjenjivost vlasti je princip demokratije, ali ono što nam namjeravaju kreirati i što već kreiraju SNSD, HDZ uz podršku Trojke jasno ukazuju da će ta smjenjivost biti podjednako teška kao recimo u Vučićevoj Srbiji.

Samo što kod nas ostanak ovakve vlasti znači nestanak države, a to znači i nestanak više od 51 posto stanovnika Bosne i Hercegovine koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci, Bosanci, Hercegovci…

 

Patria

Na vrh