Kult(ura)

Komedija, Balet i Historija na sceni Narodnog pozorišta Tuzla

Narodno pozorište Tuzla je u tekućoj sedmici pripremilo nekoliko događaja za svoju publiku.

Igra na sceni ovog pozorišta počinje u utorak u 19,30 sati, na komediji „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, autora Ive Brešana i u režiji Mustafe Nadarevića. U ovoj tragikomičnoj priči vidjećemo sve ono što jedna mala zaostala zajednica može da ponudi – želju za prosperitetom i otklon od bijede, ali i neizostavnu dominaciju lokalnih moćnika koji vedre i oblače u svom selu. I dok članovi malog sela Mrduša Donja nastoje da u svom Domu kulture postave jedan pozorišni komad – Shakespearovog „Hamleta“, u selu se odvija i prava drama oko korupcije i nepravde. U predstavi igraju: Nermin Omić, Milenko Iliktarević, Nenad Tomić, Elvira Aljukić, Midhat Kušljugić, Siniša Udovičić, Nedim Malkočević i Mirza Pinjić.

Rasplesana srijeda donosi nam Svečani baletni koncert učenika Osnovne muzičke škole Tuzla, koji će otpočeti u 19,00 sati. Vrijedne malene balerine spremile su pregršt spektakularnih tačaka! Ulaz na koncert je slobodan, pa dođite da podržimo naše mlade baletne nade.

Dan poslije, u četvrtak 23. maja u 19,30 sati, na repertoaru  Narodnog pozorišta Tuzla je predstava „Tri prikazivanja Boga“, autora i režisera Aleša Kurta. Ovo je predstava koja nam na ironičan i satiričan način prikazuje događanja iz teških perioda istorije XX vijeka. U malom spektaklu zvuka, svjetla i pokreta, glumci nam donose novi ugao gledanja na sve ono što se dogodilo na ratištu u Staljingradu, Auswitzu i Golom otoku.

Ova predstava je ušla u takmičarske programe dva bitna BH pozorišna festivala – Festival bh drame u Zenici i Pozorišne/ kazališne igre BiH u Jajcu. Glumački ansambl predstave „Tri prikazivanja Boga“ čine: Boris Balta, Elmir Krivalić, Ivana Perkunić Mešalić, Adnan Omerović, Mirza Pinjić, Siniša Udovičić, Irma Zukić i Edis Žilić.

Već početkom iduće sedmice, u utorak 28. maja u 19,30 sati na sceni Narodnog pozorišta Tuzla će ponovo zaigrati i predstava „Budala na večeri“, autora Frencisa Vebera i u režiji Midhata Kušljugića. Predstava je to koja nam pokazuje da se u životu zaista žanje onako kako se posijalo, jer se glavni lik, nastojeći da nasamari nedužnog znanca, nađe u vrtlogu svoje vlastite životne drame. U ovoj komediji intrige igraju Milenko Iliktarević, Edis Žilić, Irma Zukić, Siniša Udovičić, Remira Osmanović, Midhat Kušljugić i Elvis Jahić.

 

Rezervacija ulaznica može se izvršiti na brojeve telefona 035 251 645 i viber 064 43 55 704 ili na email rezervacije@nptz.ba

Na vrh