I dok se zapadna agenda trudi svim silama da udovoljavajući Dodiku i Čoviću, uguši i SDA i IZ, istovremeno se otvara prostor za aktivno rusko djelovanje preko ne samo dvojca Dodik-Čović, već i patrijarha Porfirija.

U novembru 2021. godine IFIMES je upozorio na njegovu ulogu:

– Analitičari smatraju da je dolaskom novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija povećan utjecaj Ruske pravoslavne crkve. “Gostovanja” i putovanja patrijarha Porfirija po teritoriji nezavisne i suverene države BiH se dovode u vezu sa aktivnostima Ruske pravoslavne crkve i aktivnostima, koje sprovodi Milorad Dodik na razbijanju BiH. Patrijarh Porfirije se u BiH ponaša kao domaćin, bez uvažavanja legalnih institucija BiH i drugih vjerskih zajednica, posebno Islamske zajednice BiH.

Upravo iz Prijedora, u kojem je počinjeN genocid, pronađena najveća masovna grobnica na Balkanu Tomašica, grada logora i u kojem se danas vodi hajka protiv imama Mahića, u oktobru 2021. patrijarh Porfirije je uputio, ne slučajno opasne poruke, nazivajući RS državom.

– Gospod je danas dao da služimo liturgiju, a dat će Bog da ovu svetinju, zajedno sa svima vama, uz vaše molitveno učešće, kao što i materijalno učestvujete, kao što učestvuje i država Republika Srpska, pokazujući time šta je njen identitet šta su naše želje, šta je naš cilj. Ko zida svetinje, ko zida bogomolje taj ne može želiti drugome zlo – rekao je Porfirije.