Politika

Koliko povećanje dječijeg dodatka može pomoći roditeljima?

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je odluku, kojom se povećava iznos dječijeg dodatka sa 20 na 25 KM mjesečno. Za taj iznos, majka treba obezbijediti potrepštine djetetu u stanju socijalne potrebe, što i više nego dovoljno govori o apsurdu u sistemu. Da li vlasti na ovaj način misle uticati na povećanje nataliteta, i zaustaviti masovne odlaske mladih iz zemlje?

Za 25 KM, koliko Vlada izdvaja za dječiji dodatak mjesečno po jednom djetetu, moguće je kupiti pakovanje pelena i kremu, i to može biti nekih sedam dana, a ukupan iznos je 24.90 KM i to ako uzmemo u obzir činjenicu da se radi o pakovanju koje je jeftinije u odnosu na ostale.

Za troje i više djece bit će izdvajano 45 maraka, umjesto dosadašnjih 40, koliko dobija i Monika Mahmuzić. Monika je nezaposlena majka troje djece, od kojih dvoje ide u školu, a muž joj je bolestan. Mjesečno dobije ukupno 120 maraka za svoje mališane.

MONIKA MAHMUZIĆ

– Od 120, 90 maraka se odvoji za dvije pokazne karte. Ono što ostane ne može se ništa, a majka koja ima jedno dijete prima 18 KM. Bio je 20, ali skidaju svaki mjesec dvije marke. Ona ne može kupiti paklo pelena od toga.

Najranjivije kategorije društva dobiju mjesečnu pomoć koja jedva pokrije dnevne troškove. Ministar ističe da, iako se radi o povećanju od 5 KM, koje zvuči beznačajno, riječ je o ukupnim izdvajanjima u Budžetu u iznosu oko milion maraka.

ADMIR HRUSTANOVIĆ, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK

– Imamo informacije da je zakon pri kraju, gdje će dječiji doplatak ići sa nivoa Federacije. Samim tim mi ćemo osloboditi 5-6 miliona za TK i to ćemo vjerovatno prebaciti za majke porodilje za primanja 12 mjeseci, a koje se nalaze a evidenciji Službe zapošljavanja.

MONIKA MAHMUZIĆ

– Ako majka samohrana prima 66 maraka u Sarajevu, zašto ne bi i ovdje majka koja je samohrana na jedno dijete primala 66 maraka? Zašto se ta djeca razlikuju?

Da bi ostvarile pravo na 25 KM mjesečno, porodice ne smiju imati mjesečni prihod koji po članu domaćinstva prelazi 7% prosječne plate. Pored toga, moraju izdvojiti vrijeme za prikupljanje brojne dokumentacije, a bit će im odbijen i dio novca za uslugu banke. Ugroženi mališani nemaju ni 25 maraka za mjesečne potrebe! I to je stanje u Bosni i Hercegovini!

Na vrh