Aktuelno

Kolegij gradonačelnika grada Tuzle o poduzimanju mjera od strane državnih, federalnih, kantonalnih i gradskih organa u cilju smanjenja aerozagađenja

Na danas održanoj 42. sjednici Kolegija gradonačelnika grada Tuzle razmatrala se Informacija o poduzimanju mjera od strane državnih, federalnih, kantonalnih i gradskih organa u cilju smanjenja aerozagađenja.

“Evropa je u procesu dekarbonizacije i energetske tranzicije i danas je potpuno nezamislivo da postoje termoelektrane koje ne posjeduju uređaje za odsumporavanje. Imali smo konferenciju energetičara Evrope u Tuzli, na kojoj se govorilo o tome da ulazimo u veliki problem, kao država. A u najvećem su problemu Tuzla i Kakanj, jer imaju termoelektrane koje nemaju uređaje za odsumporavanje.

Zato mi tražimo od Vlade FBiH, kao osnivača JP Elektroprivreda BiH, od JP Elektroprivreda BiH i Termoelektrane Tuzla, da što prije, bez odlaganja, ugrade uređaje za odsumporavanje, da to bude prva investicija. To je važno i za državu i za građane, jer će energetska zajednica zabraniti rad termoelektranama ako to ne urade u najkraćem roku, a to je do 2023. godine. Dalje, tražimo od Vlade FBiH, koja je donijela odluku o preuzimanju akumulirane dobiti, u iznosu od 63 miliona KM, od Elektroprivrede i namijenila za gradnju ceste, koliko ja znam Tuzla-Žepče, a znam da nema ni glavnog projekta ni elaborata o eksproprijaciji, da ne mogu nikako te pare brzo implementirati. I znam da ima mnogo sredstava za ceste, koje nisu implementirane i neće biti uskoro. Tražimo da se ova sredstva vrate Elektroprivredi, da što prije postavi uređaje za odsumporavanje na TE Tuzla i na TE Kakanj i da se riješi veliki elektroenergetski problem i problem građana Tuzle i Kaknja.

Očekujem od Vlade FBiH da ozbiljno shvati problem aerozagađenja. Nije samo zrak zagađen u Tuzli i u Kaknju, već i u Lukavcu, Sarajevu, Zenici, vidjeli ste proteklih dana. Dok se taj problem ne riješi, a na žalost najgori smo mi po aerozagađenju, tražimo da se sve pare, a posebno od Federalnog ministarstva okoliša i turizma, usmjere u borbu protiv aerozagađenja. Govorim ovo jer Termoelektrana Tuzla spali 3,8 miliona tona uglja i pusti 40 hiljada tona SO2 u atmosferu u toku jedne godine.

Od Vlade TK skoro nikakvo ulaganje ne tražimo. Tražimo ozbiljnost, da postanu svjesni opasnosti od aerozagađenja. Da donesu zakon kojim će biti moguće kazniti nekoga ko loži zabranjene, otrovne stvari. Zakon kojim će se kazniti nekoga ko loži nešto štetno a ima uvjete da se priključi na najjeftinije centralno grijanje u BiH, koje je privrednom subjektu jeftinije nego stanovima i kućama, ako ugradi kalorimetar. Tražimo da se poveća broj ekoloških inspektora. Ja ne razumijem Vladu TK. Panika je oko aerozagađenja, a oni imaju za cijeli TK, jednog ekološkog inspektora. Pa to je nedopustivo. Oni moraju imati neuporedivo više, pet, deset ili petnaest inspektora i moraju ti inspektori imati zakon, propis, koji će mu biti alat da kazni nekoga. Ja nikada nisam čuo da je ekološki inspektor nekoga kaznio što je naložio, recimo, gume od auta.

Napiše se zakon, ako ga ne znaš napisati prepišeš od onoga ko ga ima, zaposliš inspektore i gotovo, jer sankcija ima preventivno djelovanje. Desetak sankcija i svi će poštovati. Samo to tražimo od Vlade TK. U januaru smo podnijeli tu inicijativu, a zakon još nije donesen. Izvorna je nadležnost za zaštitu okoline kod Vlade TK i FBiH, gradovi i općine nemaju ekološke inspektore.

Ovo čista obraza tražimo, zato što imamo dokaze šta mi radimo. Mi imamo najviše korisnika priključenih na daljinsko grijanje. Imamo obuhvaćeno blizu 60% građana, objekata i površinu od oko dva miliona kvadratnih metara i mi najviše ulažemo para. Vrhunac će ove godine biti, kada izdvajamo nešto malo manje od 10% budžeta. I nastaviti ćemo ako treba da ih bude i 90% jer mi smo na to osuđeni, naši građani trpe posljedice aerozagađenja, mi 112 dana u godini nemamo vjetra. Dakle, 90% je zasićenosti u zraku od spaljenih 3,8 miliona tona uglja od strane TE Tuzla u toku godine, jer domaćinstva spale oko 250.000 tona. Kad se stave uređaji za odsumporavanje naša borba nije prestala. Zato moramo nastaviti toplifikaciju. Nastavit ćemo i sa drugim mjerama, predvidjeli smo pola miliona konvertibilnih maraka za poticaje, grantove vlasnicima objekata za projekte utopljavanja zgrada i za prelazak na ekološki prihvatljive izvore grijanja.

Direktiva EU je da do 2030. godine, sve zgrade budu utopljene. Mi smo planirali sredstva u budžetu za 2019. godinu za utopljavanje objekata,za zamjenu vrata i prozora,  za zamjenu peći na ugalj za peći na pelet, geotermalne izvore, vazdušne pumpe i sl. Sve ćemo to podržati i to kroz poticaje, a na januarskoj sjednici Gradskog vijeća ćemo utvrditi kriterije za raspodjelu sredstava jer se svakako mogu koristiti samo u građevinskoj sezoni.

Imamo i druge mjere, kroz saobraćaj, tražimo da se produži južna saobraćajnica i da bude obilaznica, da nam šleperi i druga teretna vozila ne ulaze u grad. Imamo naše saobraćajne mjere, gradimo kružne tokove, zeleni val smo na obje strane uradili. Što se tiče mjera zabrane korištenja prastarih vozila na dizel, koji čitave oblake crnog dima ispuštaju iz auspuha, to nije u našim rukama. Potrebno je da se donese zakon koji će to zabraniti, potrebno je da saobraćajna i ekološka inspekcija realizuju te mjere. Nastojimo pronaći investitore i za neka mjesta gdje je zrak čišći nego u gradu za vrijeme temperaturnih inverzija. Čuli ste da zagovaramo jednu investiciju na Busiji, na visini preko 850 metara, a što je oko 30 minuta vožnje odavde. Isto tako tražimo investitore za Ilinčicu. Moramo ovo dovoljno puta ponoviti, da se svi uozbiljimo.

Razgovarao sam sa direktorom JP Elektroprivreda BiH jutros telefonski i saglasan je da kažem da će Elektroprivreda BiH, u najkraćem mogućem roku ugraditi uređaje za odsumporavanje na TE Tuzla i Kakanj”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Na vrh