Politika

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, sastao se s ukrajinskom parlamentarkom Kirom Rudik, liderkom liberalne partije Golos, ali i potpredsjednicom Saveza liberala i demokrata Evrope (ALDE), treće partije po snazi u Evropskom parlamentu, čija je članica i Naša stranka.

Razgovarano je o ruskoj agresiji na Ukrajinu i modelima pomoći ukrajinskom narodu da što lakše podnese brutalne ruske napade do konačne ukrajinske pobjede u koju su uvjereni i Kojović i Rudik. Kojović je izrazio divljenje hrabrosti ukrajinskog naroda i da nas ona sve obavezuje na snažniji angažman da se što prije agresija okonča.

Razgovarano je i o ruskom uticaju u BiH. Rečeno je da je međunarodna zajednica, prije svega SAD i EU, ima snažnu svijest o njegovoj prisutnosti i da uz njihovu pomoć domaće snage neće dopustiti da taj uticaj prevlada. Naprotiv, kaže Kojović, ruski uticaj će biti iskorijenjen iz BiH. Potrebna je, također, i jača saradnja država neposredno pogođenih štetnostima ruskog uticaja.

No, konstatovali su i da je svijet danas nepredvidivo mjesto te da je potrebna veća kohezija naprednih, liberalnih i demokratskih snaga na međunarodnom nivou i njihova spremnost za odbranu civilizacijskih vrijednosti. Rečeno je i da su Ukrajina i BiH danas u istom vozu za Evropsku uniju te izrazili nadu da će obje zemlje u doglednoj budućnosti živjeti i razvijati se u miru u okviru Evropske unije.

Na vrh