BiH

Koje stranke su za suverenitet BiH, a koje za strana nametanja?!

Posljednjih dana u javnosti se aktuelizirala diskusija o novoj intervenciji visokog predstavnika u Ustav FBiH.

Stranke “Trojke” otvoreno su pozvale visokog predstavnika da ponovo nametne izmjene Ustava kako bi zaobišli volju Kluba Bošnjaka, odnosno potpis potpredsjednika FBiH Refika Lende, potreban za formiranje vlasti.

 

Obzirom da “Trojka” vlast namjerava formirati sa HDZ-om, isti smatraju da su potpisi predsjednice FBiH Lidije Bradara i potpredsjednika FBiH Igora Stojanovića dovoljni za to.

Čini se da je “Trojka” usamljena u takvom apelu prema visokom predstavniku, jer je sa druge većina bosanskih političkih opcija izričito protiv novog nametanja.

To se vrlo jasno može zaključiti iz današnjeg saopćenja SDA, jučerašnje izjave lidera DF-a Željka Komšića, kao i stava predsjednika Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semira Efendića, te saopćenja Narodnog evropskog  saveza. Svi navedeni protive se novom nametanju.

Čak i unutar same “Trojke” primjetni su znakovi negodovanja. Tako zvaničnici SDP-a i NiP-a, Irfan Čengić i Aljoša Čampara izražavaju stav koji je suprotan stavu “Trojke” kada je riječ o njihovoj podršci novom nametanju.

Brojni komentari na društvenim mrežama i stavovi građanskih intelektualaca u tonu su žustrih osuda lidera “Trojke” zbog pozivanja na novo nametanje, a brojni među njima primjećuju i neiskrenost “Trojke” koja je ljetos očito samo glumila protivljenje nametanju izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona.

Čini se da se nakon dužeg vremena prilične konfuzije na bosanskoj političkoj sceni stvari kristališu, makar kada je riječ o stranom intervencionizmu u domaće zakonodavstvo.

Nešto poput toga nedavno je prilikom obilježavanja Dana nezavisnosti najavio član Predsjedništva BiH Željko Komšić u svom govoru koji je izazvao brojne reakcije kazavši da je dobro što konačno znamo ko je za stvarnu nezavisnost i suverenost Bosne i Hercegovine, a ko smatra to da o našem zakonodavstvu treba da odlučuju stranci i vlade susjednih zemalja.

(M.T./ Patria)

Na vrh