Politika

KO SDP BiH Tuzla: SDA sistematski uništava energetski sektor u Tuzlanskom kantonu

Odustajanje od izgradnje Bloka 7 TE Tuzla još jednom je pokazalo pogubnost politike Vlade FBiH i SDA spram energetskog sektora u Tuzlanskom kantonu.

Građani i privreda u Tuzlanskom kantonu tek će u narednom periodu osjetiti posljedice promašene politike nesposobne i korumpirane vlasti, a o štetama koje će nastati u energetskom sektoru suvišno je govoriti.

Potrošeno je skoro 300 miliona maraka, a da ništa nije urađeno. Pored toga, ugrožena su mnoga radna mjesta u Rudnicima “Kreka” u Tuzli, a postojeći termo blokovi nisu obnovljeni u skladu sa ekološkim standardima.

Koliko SDA sistematski radi na uništavanju rudnika i energentskog sektora u Tuzlanskom kantonu dokaz je da do sada ništa nije urađeno na realizaciji dugoročnog Plana razvoja Elektroprivrede BiH.

 

 

Podsjećamo, Planom je predviđeno:

 • izgradnja novih zamjenskih termo blokova koji zadovoljavaju kriterije graničnih emisija gasova i minimalne energetske efikasnosti,
 • zaustavljanje i ograničenje sati rada postojećih termo blokova,
 • modernizacija odabranih postojećih blokova za produženje vijeka trajanja uz izgradnju postrojenja za odsumporavanje i denitrifikaciju.

S obzirom na obavezu transpozicije regulative EU u domaće zakonodavstvo, koja se odnosi na okoliš, obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, donesena je odluka o izgradnji  Bloka 7 Termoelektrane Tuzla do 2019.godine.

Obzirom na predviđenu izgradnju novog termo Bloka 7 i zadržavanje u pogonu dva već postojeća bloka koja bi bila modernizovana sa produženim vijekom trajanja minimalna efikasnost bi se povećala sa 30% na 41% – 43%.

Kako će u strukturi proizvodnje električne energije u EP BiH termoelektrane i dalje predstavljati temeljni dio proizvodnje potrebno je realizovati prestruktuiranje rudnika u sastavu Koncerna EP BiH sa ciljem: rasta proizvodnje, smanjenja broja zaposlenih, smanjenja materijalnih troškova, ubrzavanje realizacije ulaganja po osnovu dokapitalizacije i donesenih investicionih odluka i uspostava nove organizacije, navodi se u Planu EP BiH.

Iz svega navedenog vidljivo je šta je sve EP BiH Planom razvoja do 2030.godine trebala da realizuje.

 

 

Nažalost, da je Plan EP BiH je ostao “mrtvo slovo” na papiru, govore sljedeći podaci:

 • nije, niti će biti izgrađen termo Blok 7 u Termoelektrani Tuzla,
 • blokirana su sredstva od 250 miliona KM koja su uplaćena na račun firme iz Kine, a možda su i zauvijek izgubljena,
 • zakočen je razvoj elektroenergetskog sektora u FBiH i povećana mogućnost ovisnosti od uvoza energije pogotovo u vrijeme rata u Ukrajini i energetske krize u Evropi,
 • pripremni radovi na infrastrukturi u krugu Termoelektrane Tuzla u iznosu od 20 miliona KM za izgradnju Bloka 7 su izvedeni, a izgradnja je potpuno neizvjesna,
 • postojeći blokovi nisu modernizovani i remontovani (neke je i nemoguće remontovati) tako da im je vijek trajanja vrlo kratak.

Da ne bi bilo opravdanja da EEZ nije dozvoljavala gradnju podvlačimo da su neki termo blokovi u državama EU izgrađeni i pušteni u rad 2020. godine.

 

 

Od predviđene realizacije restruktuiranja Rudnika iz sastava Koncerna EP BiH do sada su postignuti samo negativni rezultati:

 • pad proizvodnje u posljednih 8 godina za 35% gledajući rezultate proizvodnje 2014.godine koja se u finansijskom smislu mjeri stotinama miliona KM,
 • broj zaposlenih je smanjen do te mjere da je redovno izvršavanje poslova na dobijanju otkrivke i uglja ugroženo, a nastavljen je i trend napuštanja zaposlenih u Rudnicima i odlazak u inostranstvo i u druge firme,
 • kadrovska struktura zaposlenih rudarske, mašinske i elektro struke je izrazito nepovoljna, a prosjek starosti zaposlenih je preko 50 godina,
 • ne primaju se novi mladi radnici,
 • plate zaposlenih su izuzetno male i mnogi se nalaze na ivici egzistencije,
 • ulaganja u Rudnike su minimalna i čini se namjerno se odugovlače tako i da kada se i ostvare zbog sporosti nanesu veliku štetu Rudnicima.

Uspostavu nove organizacije i restruktuiranja Rudnika u okviru Koncerna EP BiH snose samo zaposleni u Rudnicima, tako da je za dobar dio radnika neizvjesna budućnost po pitanju zaposlenja. Elektroprivreda BiH je od 2009 godine kada su Rudnici ušli u Koncern EP BiH povećala broj zaposlenih za 450 radnika.

Poslovanje EP BiH i rukovodstva u njoj (koje se ponaša bahato) prosperira na niskoj cijeni uglja i vazalskim odnosom prema Rudnicima.

Ovakvi negativni rezultati u poslednjih 8 godina rezultat su pogrešne poslovne politike, lošeg kadroviranja i politikanstva unutar EP BiH od strane SDA i njenih trabanata u vlasti.

 

Služba za informisanje

KO SDP BiH Tuzla


Komentari

Na vrh