Kult(ura)

Knjiga.ba: Stižu novi zanimljivi naslovi iz naše knjižare

Najbolji način da prekratite čudljive dane ove zime je uz knjigu, a mi vam predlažemo par naslova koji će vam sigurni smo pomoći u tome.

Tanja Stupar Trifunović – Otkako sam kupila labuda

Novi roman dobitnice Evropske nagrade za književnost.
Neodoljiv roman o ljubavi i rastanku.
Kroz cio roman Otkako sam kupila labuda Tanja Stupar Trifunović vodi jaku i uskomešanu priču o zabranjenoj ljubavi i o ludilu strasti. Pri tome, pažljivo su motivisani postupci junakinja, njihova rastrzanost u košmaru savremenih svakodnevnih okolnosti, njihova razapetost između strasti i nužnosti, između ljubavi i tabua, između zadatih okolnosti i prekoračenja.
Junakinje romana upućene su intenzivno jedna na drugu u razmjeni strasti i napetosti, ljubavi i mržnje, svađe i sklada, unutrašnjih potreba i izgovorenih i neizgovorenih strahova.
U njihovom odnosu vidi se ne samo čudo ljubavi i strasti nego i čudo modernih strahova i sav zijev generacijskih raskola i razlika.
U izvrsnim dijalozima junakinja u romanu zgušnjava se, ubrzava i izoštrava atmosfera jednog nerazrešenog, pa utoliko i uzbudljivijeg odnosa.
Odličan, efektan, iznijansiran i dobro komponovan roman.

istorija_pcela

Maja Lunde – Istorija pčela

Da li možete da zamislite svijet bez pčela?
Roman Maje Lunde uznemirio je cio svijet mračnim upozorenjem o sudbini planete koja je neizbježna ukoliko dozvolimo da pčele izumru kao vrsta. Spajajući prošlost, sadašnjost i budućnost „Istorija pčela” plete epsku priču o tri generacije pčelara i izazovima sa kojima se susreću u pokušaju da obezbjede što bolji život svojoj djeci. Vilijam, biolog koji živi u Engleskoj s kraja 19. vijeka, ima ideju o revolucionarnoj košnici koja će zauvijek promjeniti pčelarstvo i upisati njegovo ime u istoriju; Džordž, savremeni pčelar iz Amerike u nevjerici posmatra svoje košnice iz kojih pčele kao da su isparile; Tao, Kineskinja koja 2098. godine, kada su pčele odavno izumrle, živi od oprašivanja cvjeća, žrtvovaće sve što ima kako bi pronašla nestalog sina.

piknik_pored_puta

Arkadij StrugackiBoris Strugacki – Piknik pored puta

Prvi put objavljen 1972. godine, Piknik pored puta se i dalje smatra jednim od najvećih romana naučne fantastike.

Nakon što su vanzemaljske sile iznenada posjetile planetu Zemlju i za sobom ostavile tragove, mjesta posjete, nazvana Zone, postaju prostor na kom se susreću ljudsko i vanzemaljsko, racionalno i volšebno. Zbog osobina koje se graniče sa magijom Zone postaju predmet interesovanja ne samo naučnih nego i političkih, vojnih i kriminalnih organizacija koje na različite načine pokušavaju da se domognu skrivenih artefakata. Zbog opasnih i okultnih sila kojima su Zone ispunjene jedini koji se upuštaju u potragu i istraživanje sada nepoznatog prostora jesu stalkeri – ljudi spremni ili primorani da žrtvuju svoje i živote svojih najbližih kako bi došli do ostvarenja najvećih želja.

Za još više zanimljivih naslova posjetite našu knjižaru na adresi Knjiga.ba

Na vrh