Kult(ura)

Knjiga.ba: Stižu novi zanimljivi naslovi iz naše knjižare

Više od 27.000 naslova u našoj knjižari čeka na vas. Za ovaj put posebno vam predstavljamo ova izdanja …

 

Duško Trifunović – Tajna veza, pesme

Bijelo dugme, Teška industrija, Indeksi, Vajta, Zdravko Čolić, Jadranka Stojaković, samo su neka od imena uz čiji se estradni uspjeh vežu i stihovi Duška Trifunovića. To je ujedno i jedini jugoslovenski tekstopisac koji među fanovima ex-Yu rocka stoji rame uz rame s izvođačima svojih tekstova, kad je popularnost u pitanju. Malo je onih ljudi koji su odrasli u bivšoj državi, a da nisu pjevušili bar neku od pjesama koju je napisao Duško. Više od njih dvije stotine je uglazbljeno, a podsjetićemo vas samo na neke od njih … „Ima neka tajna veza“, „Glavni junak jedne knjige“,“Šta bi dao da si na mom mjestu“,  „Pristao sam biću sve što hoće“ sve u izvođenju Bijelog Dugmeta, zatim “Zlatna ribica“ koju je otpjevao Seid Memić Vajta ili „Glavo luda“ u izvedbi Zdravka Čolića, a zadnja koju je napisao je za Željka Joksimovića „Ima nešto“. Nažalost Duško nas je prerano napustio u januaru 2006 godine, a iza njega je ostalo napisano dvadeset knjiga pjesama, četiri romana i nekoliko drama. U ovom izdanju objedinjene su neke od njegovih najpopularnijih opjevanih pjesama.

 

namjerno_zanemarivanje

Lena Andersson – Namjerno zanemarivanje

Ester Nilsson, tridesetjednogodišnja pjesnikinja i esejistica, racionalna je osoba u jednako tako racionalnoj dugogodišnjoj vezi, sve do jednog junskog dana, kad dobiva poziv da održi predavanje o veličanstvenom i jedinstvenom umjetniku Hugu Rasku. U publici sjedi i sam umjetnik, zaintrigiran i oduševljen njezinom fasciniranošću njime. Od tog trenutka Esterin je život presudno obilježen tim susretom i dugim razgovorima i večerama koji će uslijediti… Namjerno zanemarivanje je priča o potpunoj i očajničkoj ljubavi, o tome kako smo spremni izdati sami sebe u potrazi za ljubavlju. No to zapravo nije roman o ljubavi, nego o poniženju izazvanom odbijanjem i samoobmanjivanjem, o mučnom sramu zbog bespomoćnosti i potpunog gubitka kontrole nad vlastitim životom.

 

medvjdegrad_publishing

Fredrik Bakman – Medvjedgrad

Ekskluzivno predstavljamo roman „Medvjedgrad“, autora bestselera Čovjek zvani Ove.
Naš prvijenac koji je sada dostupan u prodaji u našim knjižarama i putem web shopa.
Roman po kojem je snimljena i HBO-ova hit TV serija.

Šta zakon znači za grad?
Šta sport znači za porodicu?
Šta pojedinačna utakmica znači za društvo koje se bori za opstanak?

Baš sve! To samo znači sve.
Medvjedgrad je najozbiljniji roman Fredrika Backmana do danas. Priča o ljubavi prema zajednici, ali i muževnosti, identitetu i želji da pokažete ko ste zapravo.

 

Za još više zanimljivih naslova posjetite našu knjižaru na adresi Knjiga.ba

Na vrh