Kult(ura)

Knjiga.ba: Preporučujemo vam da pročitate

Iz bogate ponude naše online knjižare koja se nalazi na adresi Knjiga.ba, preporučujemo vam da pročitate …

Nazan Bekiroglu – Narovo drvo

Veličanstven roman Nazan Bekiroglu sa radnjom koja se odvija na liniji Trabzon – Tabriz – Tiflis – Batum – Baku – Istanbul. Priča koja počinje u godiama Balkanskog rata i preoteže se do Prvog svjetskog rata.

Dva bića, jedno rođeno u Trabzonu, drugo u Tabrizu, kreću jedno prema drugom; dvije rijeke, spočetka u luđačkom toku, a onda smirujućem… Zapravo, puno rijeka… Settarhan, mladi sin poznatog trgovca tepisima iz Tabriza, i Zehra, biser iz Trabzona.

ja_onaj_drugi

Ibrahim Kalin – Ja, onaj drugi i drukčiji svijet

U svome velikom romanu Josip i njegova braća (u Jakovljevim povijestima) Thomas Mann veli Dubok je zdenac prošlosti. Možda bi ga zapravo trebalo nazvati bezdanom? Na mnoge načine i knjiga Ibrahima Kalina, na turskom naslovljena sugestivnim riječima: Ben, Oteki ve Otesi, Islam – Bati iliskileri tarihine giris (Ja, onaj drugi i drukčiji svijet – Uvod u historiju odnosa islama i Zapada) oslovljava mnoge duboke zdence prošlosti, povijesne nepregledi, geografska prostranstva, ljudske sudbine, mnoge razmjene rata i mira, kulturne prinose i civilizacijske utjecaje.

Kad je posrijedi ova obimna knjiga, dolično je reći da je njezina opća tema našla svoga autora, ali je i kompetentni autor našao svoju temu. Turčin Ibrahim Kalin (rođen 1971.) poznat je u američkim, evropskim i turskim krugovima kao intelektualac koji se upućeno bavi obradom kulturnih, filozofijskih civilizacijskih, religijskih i geopolitičkih odnosa Istoka i Zapada. (Enes Karić)

zauvek_moj_dragi

Džodžo Mojes – Zauvek moj dragi

Nastavak bestselera Dok nisam srela tebe i Posle tebe.

Uvijek jednom nogom na nekom drugom mjestu. Nikada zaista sretna. Gdje god da si, ona jedna polovina doziva drugu.

Luiza Klark zna mnogo toga… Zna koliko je kilometara dijeli od Sema, njene ljubavi koja je ostala u Londonu. Zna da je Leonard Gopnik, njen poslodavac, sjajna osoba, ali i da njegova prelijepa žena Agnes krije tajnu. Kao njena asistentkinja, Lu zna da mora da udovolji svim njenim hirovima i silnim promjenama raspoloženja i izvuče najviše što može iz tog glamuroznog svijeta koji je toliko daleko od onog koji je ostavila za sobom.

Za još više zanimljivih naslova posjetite našu knjižaru – Knjiga.ba

Na vrh