Kult(ura)

Knjiga.ba: Predstavljamo vam nove naslove iz naše ponude

Predlažemo vam da ovo vrijeme izolacije „prekratite“ sa nekom dobrom knjigom. Mi ih u svojoj ponudi imamo više od 25.000, tako da će svako pronaći nešto za sebe. Ovaj put vam preporučujemo …

Miljenko Jergović – Autobus za Vavilon – Knjige, slika i muzika jedne iščezle zemlje

Jergovićev stvaralački rukopis na stranicama hrvatskog Jutarnjeg lista jeste svojevrsna strast čitanja različitih umetničkih rukopisa-tekstova svojstvena samo njemu na prostorima bivših jugoslovenskih kultura. I po tome je svojevrsni novi vinaverovski duh-projekat, jer Jergovićevo pisanje o različitim tipovima umetnosti podseća na Vinaverovo čudesno Beogradsko ogledalo. Dakle, Jergović je novi južnoslovenski vinaverovski duh, čiji esejistički rukopis ima onu živost i dinamiku koja se na ovim prostorima ne može, niti sme zanemariti…

Autobus za Vavilon je zasigurno najuzbudljivija slika onog najvrednijeg stvaranog u proteklih nekoliko godina.

naivan_super_nk

Erlend Lu – Naivan. Super.

Mučen nemogućnošću da pronađe smisao u svom životu, dvadesetpetogodišnji narator ovog prividno jednostavnog romana napušta fakultet i odlazi u Njujork, kod svog brata.

Opsjednut potrebom da prokljuvi tajnu života, on pravi brojne spiskove. Postaje opsjednut protokom vremena i njegovim tajanstvenim značajem. Dopisuje se sa svojim prijateljem, meteorologom. Neprekidno udara lopticom o zid. Postaje prijatelj sa jednim dječakom iz komšiluka. On čezne da pronikne u samu srž života i da nađe najbolju formulu življenja.

Ovaj duhovit, intiman, enigmatičan i često dubok roman Erlenda Lua je, istovremeno, genijalno naivan.

voodoo_child

Tanja Bakić – priredila – Voodoo Child – Priča o Džimiju Hendriksu

O čemu tačno i zašto pisati još jednu knjigu o Džimiju Hendriksu? Uglavnom svi mislimo da poznajemo njegov život, ali kao i svaki put kad sam počinjao da gledam ili čitam nešto o njemu, ova knjiga me toliko zainteresovala sa većinom detalja o njegovim prvobitnim inspiracijama, anegdotama koje nisam znao, i jednostavno mi je dalo ogromnu želju da stavim jedan od albuma koje je Džimi snimio za rekordno vrijeme.

Za još više zanimljivih naslova posjetite našu knjižaru na adresi Knjiga.ba

Na vrh