Kult(ura)

Knjiga.ba: Predstavljamo vam naslove koji će zagolicati vašu maštu

Iz mnoštva novih naslova u našoj ponudi, da vam posebno predstavimo odabrali smo ova tri, za koje smo sigurni da će  zagolicati vašu maštu …

PREDSTAVLJAMO

Nazan Bekiroglu – Jusuf i Zulejha

Prvo je bila riječ, onda je stvoren život.
Prvo je bila patnja, onda je stvoren čovjek.
Prvo je bila jaka volja, onda je došlo insistiranje.
Riječ je stvorena prije stavranja Zulejhe.
Podučili su je svim imenima, među kojima je i Adem.
Zulejhina sudbina zavisi od Jusufa.
Bunar. Tamnica. Bunar. Tamnica.
Prvo teško iskušenje, nakon toga milost.
Je li Zulejha odustala od svoje ljubavi?
I riječ kao imovina, ni tvoja ni moja.
I ljubav je kao rečenica, ni tvoja ni moja.
I riječ,
I ljubav,
Niti je tvoja, niti je moja.
Crveni geranijum, cvijet, što se rađa jednog ljetnjeg sabaha, i miriše na dodir…

 

zenidba_ispod_zvijezde_repatice

Huseyin Rahmi Gurpinar – Ženidba ispod zvijezde repatice

U vrijeme kada sam počeo pisati ovu priču čitav svijet je bio vrlo uzbuđen zbog opasnosti od ada Halejeve komete. Otpočetka sam tvrdio da, uprkos ovim strašnim pričama, nema mjesta za strah, da nikoga zbog toga neće zaboljeti glava. I ispostavilo se da sam upravu. Oni koji su širli strah uvidjeli su da su Zemljani ostali bezosjećajni napriču o padu Halejeve komete, ali nisu odustajali od daljnjih prijetnji.Sad su počeli govoriti da će se komta vratiti kao zarazna bolest. Ima li veće laži. Halejeva kometa će se vratiti, ali nakon 75 godina.
Ukoliko ima preživjelih sretnika kojiu 1985. godini čitaju ove redove, neka svojoj djeci savjetuju da se ne obaziru na ove prijetnje.

Kao što svake jeseni opada lišće s drveća i ljudi će, jedan za drugim, u crnu zemlju leći. Ovaj zakon je nepromjenjiv. Zbog čega se onda brinuti?
Čemu se još na ovom svijetu može nadati. Život je laž. Smrt je istina
(Yakacik, 26.maj 1910.)

 

uhvati_zeca

Lana Bastašić – Uhvati zeca

Luis Kerol i Elena Ferante u potrazi za bijelim zecom susreli su se u Zemlji čuda na brdovitom Balkanu. Nema tako crne noći kao one kroz koju kao kroz fantazmagoriju putuju dvije bivše prijateljice u priči poput prosutog mastila raširenoj bjelinom papira. Gotovo kao Alisino spuštanje u utrobu sna, roman Uhvati zeca formira Rošrahovu mrlju sjećanja na jedno djetinjstvo, prijateljstvo, jednu ljubav i jednu zemlju. Šta će otkriti na kraju putovanja, novi početak ili se sve užižilo u zjenici zečjeg oka, to je ona mreža iščekivanja koju Lana Bastašić plete od samog početka.

Uhvati zeca je prvi roman u našoj književnosti o ženskom prijateljstvu u svojoj nimalo romantičnoj verziji. Bilo je očekivano da će se u 21. vijeku i kod nas pojaviti narativ o komplikovanom i u isto vrijeme opčinjavajućem odnosu dvije osobe povezane suprotnostima od rođenja do konačnog buđenja. Ako je buđenje uopšte moguće u jednoj napaćenoj zemlji čuda gdje nikada nije do kraja jasno na kojoj strani ogledala se nalazimo.

Za još više zanimljivih naslova posjetite našu knjižaru koja se nalazi na adresi Knjiga.ba

Na vrh