Kult(ura)

Knjiga.ba: Predstavljamo vam knjige temeljene na stvarnim događajima i životima

Vječita želja pisaca pri stvaranju, da pomiješaju stvarnost i fikciju, nešto što se stvarno dogodilo ali gledano iz jednog drugog ugla ili „šta bi bilo, kad bi bilo …“  u našim današnjim naslovima koje vam predstavljamo dobija jednu sasvim novu dimenziju.

Zlatko Topčić – 28.06.1914.

U vrijeme kada se u regionu historija prekraja i ispisuje u svrhu vodećih nacionalističkih ideologija, kada historijski događaji postaju neka vrsta nostalgije, pa neostvarene mogućnosti u prošlosti (nacionalni porazi) najzad, novom interpretacijom (historija ili historijski romani), postaju neočekivano snažna realizovana sadašnjost u prošlosti, Zlatko Topčić donosi roman koji, iako duboku zaronjen u historiju, u velikom luku zaobilazi žanr povijesnog romana (kakvi se mahom u zadnje vrijeme mogu čitati u regionu) i piše roman sa historijskom patinom. (Edin Pobrić)

joy_division_deo_po_deo

Pol Morli – Joy Division – Deo po deo

Joy Division: deo po deo je definitivna kolekcija tekstove koje je Morli tokom godina pisao o ovom legenarnom bendu. Osim kolekcije njegovih sada već klasičnih tekstova o bendu iz kasnih sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog vijeka ova jedinstvena knjiga uključuje i krajnje poetičan posmrtni tekst posvećen Ijanu Kertisu kao i njegov naknadni osvrt na značaj same grupe u vidu opširnog eseja. Naknadni osvrt takođe se odnosi i na film 24 Hour Party People – koji govori o muzičkoj kući Factory iz Mančestera koja je objavila muziku benda Joy Division kao i mnoge druge post pank bendove. Knjiga obuhvata i njegov osvrt na film Control, za koji mu se pružila prilika da posjeti tokom samog snimanja.

koraci_frenkie

Adnan Hamidović FrenkieBoris Lalić – Koraci (Frenkie)

Adnan Hamidović Frenkie najavio svoju prvu knjigu, naslovljenu Koraci. Riječ je o autobiografskom romanu, koji pokriva period od Frenkijeve najranije mladosti do uspona na regionalnoj muzičkoj sceni. Roman je nastajao prethodnih godinu dana, Frenkie ga je ispripovjedao, a zapisao mladi pisac Boris Lalić.

Za još više zanimljivih naslova posjetite našu knjižaruna adresi Knjiga.ba

Na vrh