Kult(ura)

Knjiga.ba: Predstavljamo vam knjige sa „dodirom historije“

Literarno stvaranje koje u sebi ima „dodir historije“, da li kroz stvarne činjenice ili romanisirane biografije, oduvijek je bilo iznimno popularno čitalačko štivo. Zato smo ovaj put, za vas izdvoji posebno tri djela koja bi svako trebali imati u svojoj biblioteci …

Jasmin Imamović – Ljetopis o Kralju Tvrtku – roman hronika
Novi roman Jasmina Imamovića Ljetopis o kralju Tvrtku, tematski zahvaća srednjovjekovnu bosansku povijest, jedan nedovoljno istraženi i u novije vrijeme često mitologizirani diskurs. Ali, Imamović ne piše historijski roman, on stvara roman o povijesti na temelju dostupnih znanstvenih fakata. On, dakle, ne slijedi i ne iznosi, poput historičara, puku rekonstrukciju događaja, već kao pisac ulazi u dramu bosanskog srednjovjekovlja, u vrijeme kad je vladao bosanski kralj Tvrtko Kotromanić. Dramu koja se ponavlja sve do naših dana, a to ponavljanje mogli bismo nazvati paradigmom bosanskog udesa, gdje jedna mala evropska država uvijek iznova biva plijen interesa velikih evropskih sila. (Mile Stojić)

mehmed_pasa_sokolovic

Ahmed Refik – Mehmed-paša Sokolović

Mehmed-paša Sokolović bio je izrazito mudar, pravedan, odmjeren, dostojanstven, pošten i velikodušan vladar. Turski historičari predstavljaju ga i kao veoma elegantnog, časnog, pobožnog i plamenitog čovejka – ljubitelja umjetnosti i velikodušnog dobročinitelja.
Knjiga Mehmed-paša Sokolović – Saputnik sreće i blagostanja slavnog turskog historičara, novinara i pjesnika Ahmeda Refika Altinaya, fascinantna je priča o životu bosansnog dječaka, koji je zahvaljujući velikom talentu, strpljivom učenju i radu postao jednim od najmoćnijih ljudi svoga doba

hronika_starog_luga

Hasan Paloš – Hronika starog luga

Paloš priča autentično i stvarno i to mu je najbitnije, pomalo dokumentarno, ndahnuto i zanimljivo.
Priča o turbulentnom vremenu koje je mljelo i mijenjalo, milom ili silom, vremenu koje je davno iščililo iz sjećanja i ljudima čiji nišani su srasli sa zemljom.
Znajući da ovi krajevi nisu bili posebno interesantni ni hroničariman ni istoriji, ova knjiga popunjavam jedan golem vakum koji je zabilježen u maloj mjeri ili nikako, a ni blizu precizno i tačno, kao što je to u ovoj knjizi.
Kako god bilo, priča koja je godinama ćutala i prenosila se usmeno, sada je na papiru iživjet će duže od svih nas. Zaokružena, topla, čitljiva, priča koju niko nije bolje od samog života ne može ispričati… (Mehmed Đedović)

Za još više interesantnih naslova posjetite našu knjižaru na adresi Knjiga.ba

Na vrh