Kult(ura)

Knjiga.ba: Osvježite tople dane ljeta sa novim naslovima iz naše ponude

Najveća online knjižara u Bosni i Hercegovini koja se nalazi na adresi Knjiga.ba, vam predlaže da osvježenje u ovim toplim danima ljeta, osim u hladu potražite i u novim naslovima iz njihove ponude. Preporučujemo vam …

Aleksandar M. Gatalica – Poslednji argonaut

Doktor Petini zaista pobuđuje režnjeve bijelih moždanih ćelija u kojima je zapamćeno sve što je ikad bilo i ikad se zbilo. Ali istraživanja još idu više šumom nego drumom, te svi mi nalikujemo opitnim kunićima koji su pristali da s njim sklope ugovor zbog radoznalosti, samoće ili lude nade da će u nekoj od historija, kao zalutalu djecu, pronaći i svoje bližnje i zaista moći da ih dodirnu. Putnici se, dobri gospodine, otiskuju u neko od svojih potpunih sjećanja na povijesno vrijeme. Otvaraju ga kao policu biblioteke. Ali, ova knjižnica ima i mračnu stranu. (Juzef Kasper protagonisti romana Poslednji argonaut)

ali_nino

Kurban Said – Ali i Nino

Početkom Prvog svjetskog rata, u Bakuu, azerbejdžanskom gradu na obali Kaspijskog mora, Ali-kan Širvanšir, mladić iz muslimanske aristokratske porodice, i Nino Kipijani, hrišćanka vaspitana u evropskom duhu, vole jedno drugo još od svog poznanstva iz škole. Nakon ubistva, bega od krvne osvete, ženidbe s Nino, odlaska u Persiju i povratka u Baku, Ali-kan Širvanšir tokom rata protiv Rusa mora donijeti odluku – ostati vijeran svojim azijskim korjenima i vrijednostima, Bakuu i pustinji, ili sa voljenom Nino i kćerkom otići u Evropu.

idoli_poslednji_dani

Ana Marija Grbić – Idoli i poslednji dani – Usmena biografija benda

Kada smo počeli da radimo na ovoj knjizi, potpisnik ovih redova je o Idolima znao samo da ne mogu da spavaju i uče bez nje. Vođen predrasudama i nedovoljnom upućenošću, početak rada na ovoj knjizi je kao jedinu referentnu tačku imao autorkinu strast prema ovom bendu i svemu što su oni radili i predstavljali.

Strpljivo radeći na ovoj biografiji benda, autorka je otkrivala prije svega meni, a onda i vama koji se odlučite da je pročitate, svijet dječačke (ne)snalažljivosti, religijskog misticizma, kraja adolescencije, opskurnih sovjetskih pjesnika, nesretnih ljubavi, pogrešnih životnih izbora, preispitivanja osnovnih životnih načela… Čitajući ovu knjigu, otkrićete prije svega kako je moguće da je jedna grupa tako različitih ljudi uspjela da kroz alhemijski proces, sa ne previše muzičkog znanja (što za rock and roll nikada nije bila presudna stvar), stvori muziku koja već skoro četiri decenije uspjeva da i dalje bude inovativna i provokativna. (Vladimir Manigoda)

Za još više zanimljivih naslova posjetite našu knjižaru Knjiga.ba

 

Na vrh