Kult(ura)

Knjiga.ba: Odabrali smo za vas naslove koji će vam učiniti ljepšim ove zimske dane

Prava zima još uvijek nije stigla, ali mi imamo nove knjige za vas, koje će vam ove „tmurne“ zimske dane učiniti ljepšima.

Lidija Nikolić – priredila – Sav moj bol – Magi, Milan i EKV u pričama, pesmama, knjigama

Knjiga Sav moj bol predstavlja panoramu literarnih djela, novinskih tekstova, književno-naučnih i stručnih radova i fotografija posvećenih jednoj od najuticajnijih rok grupa sa prostora bivše Jugoslavije.Oko pedeset autora iz čitavog regiona, poznatih umjetnika, pjesnika, pripovjedača, romanopisaca,  novinara i muzičara, svjedoče svojim djelima o tragu koji su Ekatarina Velika, njeni članovi i njihova muzika ostavili u oblasti pisane riječi.

U osam poglavlja, naslovljenih stihovima pjesama EKV-a, sabrane su priče, pjesme, kompozicije, odlomci iz knjiga, eseji i tekstovi iz novina i sa Interneta, pisma i mejlovi, književne pozajmice i stručni radovi iz raznih oblasti. Umjesto planiranog, a nesnimljenog albuma EKV-a pod naslovom Zajedno, u ovom zborniku radova su zajedno svi oni koji su na dostojan način svojim riječima ovjekovječili svoja osjećanja i sjećanja na Ekatarinu Veliku, njenu muziku i muzičare.

quo_vadis

Henrik Sjenkjevič – Quo Vadis?

Nobelova nagrada za književnost 1905.

Quo vadis? je najznačajnije i najpopularnije Sjenkjevićevo djelo, prevedeno na više od 50 jezika i ekranizovano nekoliko puta.

Roman opisuje nastanak hrišćanstva u Rimu prvog vijeka za vreme vladavine cara Nerona, kroz ljubavnu priču mlade hrišćanke Ligije. Poruka romana koji se čita kao slavljenje vjere i nade, tumači se i kao Sjenkjevićev doprinos borbi protiv represije …

besmrtnost_kundera

Milan Kundera – Besmrtnost

Radnja šestog romana Milana Kundere potaknuta je gestom koji jedna žena upućuje svom instruktoru plivanja. Kao i Floberova Ema ili Tolstojeva Ana, Kunderina Agnes postaće objekat fascinacija, neke neopisive čežnje. Iz te će zamamne fascinacije i nastati ovaj roman – gest imaginacije koji istovremeno utjelovljuje i izražava Kunderino književno majstorstvo kojim on vodi ovaj roman njegovoj svrsi: pomnom istraživanju ljudske egzistencije.

Za još više zanimljivih naslova posjetite našu knjižaru na adresi Knjiga.ba

Na vrh